Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Pikáns metélt recept

Pikáns metélt recept

Elkészítési idő 80 perc

A Pikáns metélt hozzávalói:
25 dkg széles metélt
10 dkg füstölt szalonna
1-1 szál vastagabb sárgarépa és petrezselyemgyökér
2 dl tejföl
1 cikk zeller
1 közepes nagyságú vöröshagyma
1 dl száraz vörösbor
1 marhahúsleves-kocka
fél citrom leve és lereszelt héja
1 evõkanál kristálycukor
1 csapott evõkanál finomliszt
1 teáskanál mustár
1 darabka babérlevél
1-1 mokkáskanál tört borókabogyó
tört koriander
tört mustármag
ízlés szerint só és törött fekete bors.


A Pikáns metélt elkészítési módja:
A füstölt szalonnát kis darabokra aprítom, és a zsírját kiolvasztom. Egy evõkanál szalonnazsírt egy kisebb serpenyõbe beleöntök, és félreteszem. A megmaradt zsírra-pörcre rárakom a megtisztított, megmosott, leszárított és az almareszelõ durva fokán lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, továbbá az ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráöntök 3 dl vizet, és beleszórom az összes fûszert, valamint a húsleveskockát. Addig fõzöm, amíg megpuhul, és pépessé válik. Ezután beleöntöm a bort és a citromlevet. Néhány percig tovább forralom. Finom szûrõn áteresztve átpasszírozom, hogy a darabos fûszerek ne kerüljenek bele a mártásba, majd a sûrû zöldséges pépet félreteszem. A kis serpenyõben a megmaradt szalonnazsírt felforrósítom, rászórom a cukrot; és folytonosan kevergetve, szép világosbarnára megpirítom, ezután ráöntök 1 dl vizet. (Figyelem! Csak nagyon óvatosan szabad bánni vele, mert a forró, égetett cukorra csorgó víz nagyon sistereg, és megégetheti a kezünket!) Addig forralom, amíg a cukor egészen feloldódik a lében. Ezt a karamelles levet ráöntöm a félretett zöldségpépre, valamint hozzáöntöm a liszttel simára kevert tejfölt. Kevergetve felforralom, és 5 percig fõzöm. Mire a forralási idõ letelik, sûrû mártást kapunk. Megkóstolom, és ha szükséges, ízlés szerint tovább ízesítem kevés sóval, borssal, esetleg mustárral vagy citromlével. A mártást a már megfõtt és meleg vízzel leöblített tészta tetejére öntöm, és forrón tálalom


Kategória: Tésztafélék receptjei


A pikáns metélt elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook