Vadas marha zsemlegombóccal recept
A Vadas marha zsemlegombóccal hozzávalói:1 kg marhahús (nyelvből, szívből is lehet)
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
3-3 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
babérlevél
só
bors
1 savanykás alma
2 dl tejföl
2 csapott ek. liszt
mustár
cukor
A Vadas marha zsemlegombóccal elkészítési módja:
A húst kisebb szeletekre vágjuk, és hozzátesszük a hagymához, amit füstölt szalonnán kicsit megfonnyasztottunk. A hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, ízlés szerint babérlevelet, sót, borsot és annyit vizet, hogy a hús puhára tudjon főni, de ne maradjon sok víz rajta. Ha a hús már majdnem puha, egy meghámozott, feldarabolt savanykás almát is adunk hozzá. A puhára főtt húst tányérra szedjük, a zöldségeket – kellő mennyiségű levet hagyva alatta – turmixoljuk. 2 dl tejföllel, 2 ek. liszttel behabarjuk, ízlés szerint mustárral, cukorral ízesítjük, felforraljuk. A hússal együtt is főzzük 1-2 percig, majd zsemlegombóccal tálaljuk. Zsemlegombóc: Fél kg krumplit meghámozva, darabokra vágva megfőzünk, áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadunk 1 púpozott ek. zsírt (v. 3 ek. étolajat), ízlés szerint sót, fél kg lisztet, valamint 2 db zsemlét kockára vágva, szárazon megpirítva, kihűtve. Langyos tejjel sűrű masszává dolgozzuk. Gombócokat formálunk belőle, majd bő, sós vízben kb. 20-30 percig főzzük.
Kuktában hamar megfő! Az alma olyan kellemesen pikánssá teszi, hogy én mustárt nem is szoktam beletenni.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Lilly1, 2008. febr. 25. 14:28
A vadas marha zsemlegombóccal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.