Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Magyarországon létezik az öröklésnél köteles rész vagy teljesen lehet végrendelkezni? fórum

Magyarországon létezik az öröklésnél köteles rész vagy teljesen lehet végrendelkezni? (tudásbázis)

1 2
tegnapelőtt 14:15
Kétszer kötöttem szerződést. Mindkettőnél azt kérdezte az ügyvéd miután meghallgatott "mi a cél?".
50. timycat (válaszként erre: 30. - Asztanaviszta)
márc. 27. 22:58

Ingyenesnél mindig, ahogy írtam, bírói joggyakorlat.

Tartási szerződést persze köthet bárkivel, visszterhes, de nem véletlen szerencseszerződés, egyébként is örökössel meg nem is szerencsés kötni, van jobb megoldás.

49. timycat (válaszként erre: 20. - Kristo_f)
márc. 27. 22:04

A praxisbeli tapasztalatom, hogy az ügyfelet elsősorban saját magától kell megvédeni.

Elmondja mit szeretne, néha már az is hajmeresztő, a kivitelezés meg szinte mindig, mert a Mari néni azt mondta és a neten is azt írták. Aztán jön pár kérdés amire a kedves ügyfél nem is gondolt, ha van esze lecsillapszik es figyel, ha nincs akkor rádvágja az ajtót és még a tanácsadás díját sem fizeti ki, keress egy neki tetsző mondatszerkesztő ügyvédet és viseli a kockázatot.

Úgy általában az ügyvéd feladata az elérni kívánt cél szem előtt tartásával lehetőségekről, megoldási javaslatokról tájékoztatás, elmondva mi mivel jár, az egyes megoldásokra vonatkozó adózási, illeték szabályok ismertetése, kockázatok feltárása, és lehetőleg az olyan megoldási javaslat, hogy senkinek ne legyen rossz szájíze hosszútávon se.

A felelősségteljes ügyvédi munka messze több, mint mondatszerkesztés vagy törvénytelenségre (érts alatta bármit) felhívás.

Persze ebbe az irányba halad a világ, a szakmát és a tudást semmibeveszik, de úgy általában, mindegy is, csak elcsodálkoztam.

48. Piroska52 (válaszként erre: 47. - Piroska52)
márc. 27. 22:03
Régen volt 25 éve.
47. Piroska52 (válaszként erre: 46. - Kristo_f)
márc. 27. 22:03

Egyszerűen ráíratta a nevére.

Ennyire egyszerűen.

Mivel hosszú hónapokig rágta a fülemet, hogy mondják le róla, de én nem tettem.

Majd akkor ő megoldja, megoldotta.

A halála után, mégis hajléktalan lett, mert a kedves felesége még abból a nyomorult kis házból is kiforgatta.

Pont azért nem akartam róla lemondani, mert akkor nem tudta volna kiforgatni, ha a fele a nevemen van.

De az anyám megoldotta.

Csak azért is neki legyen igaza.

46. kristo_f (válaszként erre: 44. - Piroska52)
márc. 27. 21:40

Azt gondolom hogy annak annyi

Örökhagyó életében nagyrészt azt csinál a vagyonával amit akar

Azt azért vizsgálnám hogy eladta-e a testvérednek vagy ajándékozta, de ez sötét ügy nekem

45. Piroska52 (válaszként erre: 11. - Kristo_f)
márc. 27. 20:59
Minek? Mert értelme nem lett volna.
44. Piroska52 (válaszként erre: 4. - Enissa)
márc. 27. 20:57

Sunyiban, csendben.

Majd egy félév múlva tudtam meg.

43. kristo_f (válaszként erre: 41. - Tsfmvk)
márc. 27. 19:48

A nagy család bizonyára sóher volt ügyvédet fogadni

Azért azt döntsd el hogy und vagy real

42. tsfmvk (válaszként erre: 39. - Kacsahercegno)
márc. 27. 19:28
Ja, vagy nem kötött eltartásit már 2 éve....
41. tsfmvk (válaszként erre: 37. - Kristo_f)
márc. 27. 19:27

Igen, sokat engedek meg. Und?

Láttam én már olyat, hogy mindent a gondozónőre hagytak...

(Igy, úgy amúgy, pedig volt nagy család.)

Welcome to the real world!

40. Kacsahercegno (válaszként erre: 39. - Kacsahercegno)
márc. 27. 19:26
Mármint azt értem a súlyos ok alatt, amit a törvény meghatároz és itt a Ptk.-ból bemásolt valaki, csak hogy mindent nagyon szabatosan megmagyarázzak. :D
39. Kacsahercegno (válaszként erre: 36. - Tsfmvk)
márc. 27. 19:25
A végrendelettől függetlenül jár az örökös rész, úgy értettem a lemondást, hogy beletörődik, hogy máshogy végrendelkezett. Hacsak nincs valami súlyos oka, akkor meg fogja kapni.
márc. 27. 19:21

Teljesen mindegy, hogy milyen viszonyban vannak, ki a hibás és ki nem. A jogszabály dönti el, hogy ki örökli meg a vagyont.

Már miért ne az unokák örökölnének? Egyke gyerekük volt, aki meghalt. Egy idegennek kellene megörökölnie? Hát szép is lenne!

37. kristo_f (válaszként erre: 34. - Tsfmvk)
márc. 27. 19:15

Nem tisztem védeni a fórumnyitót, de sokat engedsz meg magadnak a kommentedben!

Talán ha újraolvasnád a sztorit más lenne a véleményed

36. tsfmvk (válaszként erre: 35. - Kacsahercegno)
márc. 27. 19:14

Ha VÉGRENDETILEG valaki másra hagyja, akkor így járt (meg lehet támadni).

Nem arról beszéltem, ha lemond.

35. Kacsahercegno (válaszként erre: 34. - Tsfmvk)
márc. 27. 19:11
Miért NE járna? Ha örököl akkor az neki jogosan jár, és jogosan akarja látni. Akinek bántalmazó hülye szülei vannak az már ne is akarja látni az örökségét, vagy mi? :D Pénz, ingatlan mindig jól jön, főleg ha gyerekek is vannak, hülye aki csakúgy lemond róla. (Én is majdnem lemondtam, utólag látom, hogy baromság lett volna, az a pénz nekem járt és kész.)
34. tsfmvk (válaszként erre: 33. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 19:04

Bocsásson meg a világ, de azért mert te egy meghunyászkodó valaki voltál 20 évig, azt hiszed jár nektek valami?

MIÉRT?

márc. 27. 18:53
Ismét sikerült félreérteni az ismeretlen embert. Húsz évig nyeltem támogattam. Bántalmazott minket. Két hónapja ő nem áll szóba velünk, mert nem úgy ugrálok, ahogy ő fütyül. Nekem tőle semmi nem kell. Az gyerekeim miatt kérdezem, de úgy látom, itt is sokan a bántalmazó mellé állnak ismeretlenül is. Aki értette a kérdést és válaszolt emberi módon, annak köszönöm.
32. tsfmvk (válaszként erre: 26. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 18:48

De a pénze az kéne?

Pfejjjj

márc. 27. 17:44

Életükben mindent eladhatnak, elajándékozhatnak, köthetnek eltartási szerződést.

Anyósoddal nagyon rossz a kapcsolatod, nem beszéltek, de azért az esetleges örökségre igényt tartotok.

Remek.

30. asztanaviszta (válaszként erre: 14. - Timycat)
márc. 27. 17:42

Ingyenes szerződés talán.

Köthet eltartásit bárkivel.

29. Channa* (válaszként erre: 27. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 17:36

Ha nem adják el, nem íratják másra azt amit örökölhetett volna a gyerekük, akkor az az unokáké lesz, ha meghalnak.

Az öröklési sorrendben a férjed halála miatt a gyerekei jönnek.

28. birebora (válaszként erre: 27. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 16:39
Értem. Tehát az egyetlen fiúk gyerekei. Reméljük győz a józan ész.
márc. 27. 16:30
A gyerekeim és a saját érdekemben muszáj volt megtennem, mert elviselhetetlen volt a helyzet. Két külön pszichológus mondta, hogy zárcsere, költözés, mert főleg a kisebbik gyerek számára nagyon káros a helyzet.
26. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 25. - Birebora)
márc. 27. 16:27
Nincs másik gyerekük . Az unokáival sem beszél most. Annyira megsértődött, hogy húsz év ki be járkálós rémálom után zárat cseréltem, hogy közölte, ő végzett velünk.
25. birebora (válaszként erre: 23. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 16:11
Van kapcsolata az unokáival? Van másik gyereke anyósnak, apósnak?
24. birebora (válaszként erre: 22. - Kristo_f)
márc. 27. 16:09
Mert amelyik nevére volt iratva a ház az nem ajánlotta fel, hogy osztozzanak és nem is adott semmit a testvérének. Az ő nevén van és kész-mondta. Aki meg nem kapott az ugyan várta, hogy szót értsenek de ez nem történt meg. Akkor sem, azóta sem.
márc. 27. 16:08
Nem én vagyok az unoka, én eleve nem vagyok örökös. A két gyerekem örökölne egyszer após , anyós után ( akik egymással sem beszélnek). Férjem meghalt, anyósom annyit bántott, kínzott minket, hogy végül ma már nem beszélünk egymással. Én nem is számítok egyiküktől sem semmire, csak kíváncsi lennék, kizárhatják e az unokáikat. Nyilván életében mindenki el is kártyázhatja a lakását, abb nem is lenne beleszólásom.
22. kristo_f (válaszként erre: 19. - Birebora)
márc. 27. 15:53

Megjegyzem nem tudom miért nem kapott semmit az egyik gyerek

Örököltem egy autót, de volt a haveromnak egy kislánya, ha jól emlékszem elváltak s gyerek születése után, nekem viszont fizetnem kellett köteles részt a kislány okán

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook