A lektin az új glutén?

Jók vagy rosszak?
Egyes lektinek hasznosak lehetnek az immunrendszer működésében és a sejtek közötti kommunikációban. A legújabb kutatások azonban felhívták a figyelmet ezeknek az anyagoknak a negatív aspektusaira is. Kiderült, hogy károsító hatással lehetnek az emberi egészségre, mert emésztési problémákat, tápanyagfelszívódási zavarokat vagy akár gyulladásos reakciókat is okozhatnak. Túlzott bevitelük összefügghet bizonyos autoimmun betegségekkel is. Ennek legfőbb oka, hogy a lektinek képesek kötődni a bélfal sejtjeihez, és - egyes elméletek szerint - emiatt hosszú távon károsíthatják a bél nyálkahártyáját. Ez pedig "áteresztő bél szindróma" kialakulását okozhatja, amely során a bélfal meggyengül, és nem kívánt anyagok kerülhetnek a véráramba és így gyulladásos reakciók jönnek létre testszerte.
Szükséges a lektinek csökkentése az étrendünkben?
A lektinek a természetben is előfordulnak és nem minden lektin káros. De ha például felderíthetetlen okú emésztési problémákkal vagy autoimmun betegség(ek)ben szenvedünk, érdemes rájuk is gondolni. Káros hatásuk különböző konyhai eljárásokkal, áztatással, főzéssel, erjesztéssel csökkenthető. Emiatt, ha be is bebizonyosodik, hogy számunkra nem egészséges a fogyasztásuk, nem kell teljesen kiiktatni őket, csak megfelelő óvatossággal kell ezeket a zöldségeket elkészíteni és fogyasztani.
Írta: (anonim), 2025. március 29. 09:35
Fórumozz a témáról: A lektin az új glutén? fórum (eddig 1 hozzászólás)