Sajtot is sajttal
Hogyan fogyhat könnyedén, éhségérzet nélkül? Ropogós téli zöldségekkel és finom sajtokkal. Mindent tartalmaznak, amire szükségünk van, ráadásul jóízűek.
A sajt fontos kalcium- és fehérjeforrás. A zsírszegény sajt több fehérjét tartalmaz, mind a zsírdús. Ezért ideális fogyókúrázók számára. Ha a sajtokat zöldségekkel kombináljuk, kioldódik belőlük az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Az A-vitamin feszesíti a bőrt, erősíti a szemet, a D és a K pedig a csontokat. Az E-vitamin lassítja a zsír felszívódását.
A sajt zsírtartalma
Ne higgyen a „Light” vagy a „Zsírszegény” feliratnak. Nézze meg az apróbetűs részt is, ahol feltüntetik a valós zsírtartalmat – százalékosan a szárazanyagtartalomhoz viszonyítva. A zsíros sajtok zsírtartalma 45% fölötti, a félzsíros sajtoké 20%, a sovány sajtoké 10% alatti.
Naponta négyszer ehet: reggel, délben, délután és este (legkésőbb 6 órakor). Az étkezések során legfeljebb 1000 kalóriát fogyaszthat, keményítőtartalmú szénhidrátot csak reggel. Ugyanakkor naponta legalább 2 liter vizet vagy cukor nélküli teát kell meginnia.
Reggeli (választható)
250-300 kcal
- 1/2 szelet (5 dkg) teljes őrlésű kenyér 5 dkg zsírszegény (0,2%-os) friss sajttal. Tea vagy kávé cukor nélkül, 1 kis jonatán alma
- 2 szem Korpovit keksz 1 szelet sovány Gouda sajttal és fél csomó hónapos retekkel, 1 kivi. Tea vagy kávé cukor nélkül
- 1 tojásból rántotta teflon serpenyőben, zsír nélkül sütve. Hozzá 1/2 rozskifli 2 dkg zsírszegény (0,2%-os) friss sajttal, 1 dl narancslé.
Hétfő és szombat
Ebéd: Rántott sajt cikóriasalátával
1 fej cikóriát (vagy más, leveles salátát) csíkokra vágunk, összekeverjük 1 kis, cikkekre vágott jonatán almával és néhány szem, vékonyan felszeletelt mogyoróval. Öntete 1 teáskanál olaj, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál víz, kevés mustár, só és bors. Hozzá 10 dkg zsírszegény camembert sajtot négyfelé vágunk, a szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Itatósra szedve lecsöpögtetjük a felesleges zsiradékot.
480 kcal
Uzsonna: 1 mandarin
50 kcal
Vacsora: Kel egytál
10 dkg kockára vágott burgonyát, 1 fej kockára vágott hagymát és 20 dkg csíkokra vágott kelkáposztát kevés, zsírtalanított húslevesben megpárolunk. Serpenyőben felforralunk 1,5 dl húslevest és felolvasztunk benne 3 dkg zsírszegény sajtot. A keltálra öntjük. Egy szem paradicsomot felkockázunk, és a tálra szórjuk.
250 kcal
Kedd és vasárnap
Ebéd: Brokkolis-mozzarellás tészta
5 dkg korpás spagettit sós vízben kifőzünk. 22 dkg brokkolit sós vízben megfőzünk. 3 szem napon szárított paradicsomot csíkokra vágunk, az olajában megpárolunk 1 kis fej hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett brokkolit is. A serpenyőbe belekeverjük a lecsöpögtetett tésztát, összemelegítjük, majd ráolvasztunk 5 dkg lecsöpögtetett mozzarellát.
450 kcal
Uzsonna: 1 sütőben sült alma fahéjjal megszórva
50 kcal
Vacsora: Sárgarépapüré túrógaluskával
2 szál kockára vágott sárgarépát és 1 fej kockára vágott hagymát 1 teáskanál olajon megpárolunk. Felöntjük 2 dl zsírtalanított húslevessel, és fedő alatt megpároljuk. Belekeverünk 2 dkg burgonyapüré-pelyhet, és 2 percig állni hagyjuk. 7 dkg sovány tehéntúrót összekeverünk 1 evőkanál apróra vágott friss zöldfűszerrel. Két kiskanál segítségével galuskákat formálunk belőle, és a tányérra szedett pürére halmozzuk.
320 kcal
Szerda
Ebéd: Pikáns kínaikel-saláta
5 dkg natúr krémtúrót kikeverünk 2 evőkanál kefirrel és néhány szál apróra vágott snidlinggel. Sóval, borssal, ecetes reszelt tormával ízesítjük. 1 tojást keményre főzünk. 25 dkg kínai kelt alaposan megmosunk és nagyon vékony csíkokra vágunk. A kelt tálban összekeverjük 1 kis, gerezdjeire szedett naranccsal, 1 szál felkarikázott zöldhagymával és 2 dkg kockára vágott sovány sajttal. Leöntjük a krémtúrós dresszinggel. Kemény tojással díszítjük.
350 kcal
Uzsonna: 1 csésze instant leves
100 kcal
Vacsora: Juhsajtos pórétál
10-10 dkg póréhagymát, sárgarépát és burgonyát megtisztítunk, karikára vágunk. 1 teáskanál olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a burgonyát is. Felöntjük 2 dl zsírtalanított húslevessel és fedő alatt megpároljuk. A felesleges nedvességet elpárologtatjuk. Rámorzsolunk 4 dkg sovány juhsajtot és fedő alatt ráolvasztjuk.
360 kcal
Csütörtök
Ebéd: Sajtos-gombás rántotta vegyes salátával
25 dkg vegyes salátát (pl. készen kapható salátakeveréket) leöntünk 1 dl fokhagymás-fűszeres joghurttal. 2 fej csiperkegombát vékonyan felszeletelünk, és 1 teáskanál olajon megpárolunk. Rá öntünk 2 felvert tojást. Sózzuk, és szilárdulásig sütjük. 3 dkg sovány sajtot, fedő alatt ráolvasztjuk.
310 kcal
Uzsonna: 1 pohár light (0,2%-os) ivójoghurt néhány gerezd friss mandarinnal és őrölt szegfűszeggel dúsítva
50 kcal
Vacsora: Céklával rakott tészta
5 dkg korpás pennét sós vízben kifőzünk. 1 céklagumót héjában, sós vízben megfőzünk. Meghámozzuk, felszeleteljük és a tésztával tűzálló tálba rétegezzük. Leöntjük fél narancs és 0,5 dl narancslé keverékével. Megszórjuk 2 dkg sovány, reszelt sajttal. 10 percre forró sütőbe toljuk.
480 kcal
Péntek
Ebéd: Párolt gomba
2 szál zöldhagymát karikára, 1 zöldpaprikát csíkokra vágunk. 1 teáskanál olajon megpároljuk. Hozzáadunk 20 dkg vékonyan felszeletelt csiperkegombát. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadunk 1-2 teáskanál paradicsompürét, kevés vízzel felengedjük. Fedő alatt megpároljuk. Megszórjuk 4 dkg reszelt gomolya sajttal.
300 kcal
Uzsonna: 1 bögre tejeskávé (cukor nélkül) 2 szem háztartási keksszel
100 kcal
Vacsora: Kelbimbó sajttal
2 kis szem Ella burgonyát és 1 fej hagymát megtisztítunk, kockára vágunk. 20 dkg kelbimbót megtisztítunk, félbevágunk. Lábosba tesszük, felöntjük 4 dl zöldségerőlevessel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük és addig főzzük, amíg a burgonya szétesik. 2 teáskanál reszelt sajttal szórva tálaljuk.
330 kcal
Írta: szandál, 2006. augusztus 6. 10:30
Fórumozz a témáról: Sajtot is sajttal fórum (eddig 9 hozzászólás)