Főoldal » Írások » Babák & Mamák témák » Brie, camembert sajt és a terhesség

Brie, camembert sajt és a terhesség


A táplálkozási szakértők általában azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt ne lágy, hanem inkább kemény sajtokat fogyasszunk, mert ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt állítólag megjelent a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott, fertőző betegség.
A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.

Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.

A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.

Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben.



Írta: Hoxa, 2006. június 17. 11:08
Fórumozz a témáról: Brie, camembert sajt és a terhesség fórum (eddig 20 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook