Brie, camembert sajt és a terhesség (beszélgetés)
Nem a lágy sajtokat nem szabad enni, hanem a penészes sajtokat, a penészes ételeket, mint pl a szalámi, tokaji aszú, stb.
Én erre azt szoktam mondani, hogy, ha mindent betartanánk, amit mostanában előírnak/javasolnak, akkor csak szűrt levegőn élnénk!:-S
Jó, a józan ész határain belül lehet óvatos az ember (kézmosás, nyers hús, macska és egyéb állatok - ha eddig nem volt stb.), de azért az már túlzás, amit mostanában sulykolnak a kismamákba... Mindeközben pedig legyen nyugodt és szép várandósságunk! :-S
A cikkben az utolsó mondat nem igaz.
A kórokozó magas előfordulási aránya (prevalencia) ellenére maga a betegség ritka, az Egyesült Államokban évente körülbelül 1000 esetre tehető. ((Magyarországon 1998-2002-ben 4 esetet regisztráltak.)) Újszülöttek, 70 éven felüli, illetve gyengült immunrendszerű személyek a legesendőbbek.
no én penészes sajtokat az első terhesség alatt nem ettem, másodjára igen. Meg ruszlit is. Toxoplazmózissal kapcsolatban szerintem IviBabának igaza van. A macskaalmot otthon én takarítottam,a macskát meg simogattam is:); ráadásul kerész vagyok és sose használtam gumikesztyűt, mert abban nem lehet dolgozni. Terhesen sem:)
Azért azt hozzá fűzném, hogy ha rég óta van valakinek macskája, akkor nem kell kerülnie, mert átment már a betegségen..mikor odakerült a cica hozájuk! Nálunk pl. ez volt, mondta a védőnő, hogy ne izguljak 12éve van nálunk a cica,kintről hoztuk, de lakásban van jó pár éve...szóval rám nem veszélyes már.
A többit meg eddig is betartottam, kibírom ezt a pár hónapot,amíg nem eszek ilyen sajtocskákat! P
A terhességi toxoplazmózis súlyos következményekkel járhat (spontán abortusz, halvaszülés) Ezért:
- csak jól átsütött, megfőzött húsételeket szabad fogyasztani, kerüljük a nyers húsok fogyasztását
- a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt nagyon gondosan meg kell mosni
- ha nyers hússal kell dolgoznunk, kerüljük, hogy szánkba, szemünkbe nyúljunk
- fontos az alapos felületi tisztítás (vágódeszka) és a gondos kézmosás
- védekezzünk a legyek, svábbogarak és egyéb rovarok ellen
- lehetőleg ne érintkezzünk macskákkal
- kerüljük a macskaürülékkel potenciálisan szennyezett anyagokkal való érintkezést, fontos kertészkedéskor a gumikesztyű használata
Ha kicsit kutakodsz a neten rájössz, hogy ha kismama vagy akkor elviekben egy csomó mindent nem szabadna enned. de valóban ennyire komolyan kell ezeket az intelmeket venni. Ne egyél penészes sajtot (és mi van a jó téliszalámival-azon is penész van és nagyon nehéz úgy meghámozni, hogy ne kerüljön semmi a husis részre), belsőséget (ezt jól át lehet sütni és akkor nincs gond), májkrémet (ami ben valszeg 1% a máj és egyébként is át van főzve), tengeri herkentyűket , rakás fűszer nem ajánlott (petrezselyem, oregano stb) Szerintem ez teljesen alkat kérdése. Ha mindent betartana az ember akkor max. műanyag ételeken élne és vitaminokon.
Én megkérdeztem a nőgyógyászom és a védőnőm is...mindkettő azt mondta, bármit és abból bármennyit ehetek..ahogy a terhesség előtt! Már annyi mindent kiderítenek, hogy azt se tudjuk,mi a jó és mit szabad...néha az örületbe kergetnek...
Én ettem penészes sajtot,májkrémet, mert kívántam,akkor,most nagy gázt csináltam,VALAKI ERRE TUD VÁLASZT ADNI?Imádom a brei sajtot(bár csak az elején ettem egy csomaggal).Azt mondják a terhesség alatt nem szabad fogyózni,de ugyanazt az életmódot kell táplálék szempontjából követni,mint a fogyózók.Máshol azt hallom,hogy amit megkívánsz azt egyed,mert nem szabad megvonni a szervezettől amit kér,terhesség ezt erősíti...Akkor most mit csináljunk ???
Én amikor várandós voltam a védönöm azt tanácsolta terhesség alat rengeteg zölsdég gyümölcs rozs vagy barna kenyér és rengeteg mandulát és diot egyek mert ez meg gátolja a korai vetélést én ettem és igaza volt . sok rostosat inni vasat stb
Minden, ami nyers tojassal keszult (Pl friss majonez is..)hiaba mosod meg. Ez azt jelenti, hogy ugyanezt elkaphatod nem terhesen is, de ha terhesenapod el vegzetes lehet a magzatra:(
Hát tulajdonképpen ez nem azt jelenti,h.mindenki elkap ettől vmi fertőzést csa bene van a pakliban. S igazából az első harmadbra mondta nekem,h.inkább hagyjam ki.
Na de most már tényleg mindegy,hisz nem lett gond:-)
Azt hiszem én ettem ezeket,kivéve a penészes sajtokat,meg a nem teljesen átsült dolgokat.Mostmár mindegy!
Ajjaj,necces védőnő:-S Nekem a májkrémet is rögtön mondta+ az összes belsőséget nem nagyon ajánlotta.
Na,neee!Erről se hallottam még.Védőnő se említett ilyesmit.
Nem csak a lagy sajtok, hanem pl. a majkrem is ilyen. Fove, sulve lehet enni. Hust, tojast is ugyanezert, csak jol atsulve szabad.
Nekem is az első tanácsadáson mondta a védőnő,h. semmiképp ne egyek. Nem volt nehéz mert bár imádom,terhesen nem is kívántam.
Ezt nem is tudtam.Akkor egy kisgyerek sem eheti,csak felnőtt???
A táplálkozási szakértők általában azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt ne lágy, hanem inkább kemény sajtokat fogyasszunk, mert ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt állítólag megjelent a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott, fertőző betegség.
Ugrás a teljes írásra:
Brie, camembert sajt és a terhesség
További ajánlott fórumok: