Telkibányai raguleves recept
A Telkibányai raguleves hozzávalói:1 kg sertéslapocka,
10 dkg füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
5 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
3-4 csiperke gomba felszeletelve,
4 dl tejföl,
ecet,
2 tk. tárkony,
csipetnyi őrölt bors,
kevés liszt,
olaj,
só,
1 tk. fűszerpaprika
A levesbetét galuskához:
2 db tojás,
kb. 4 ek. liszt.
A Telkibányai raguleves elkészítési módja:
A finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadunk 1 tk. tárkonyt, ezzel még egy percig pirítjuk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott húst, a szalonnát, a fokhagymát. Addig kell a hússal pirítani, míg az kifehéredik és levet ereszt. Ekkor sózzuk, fűszerezzük, felengedjük kevés vízzel, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a felkockázott zöldségeket, felengedjük vízzel, ízlés szerint újra sózzuk, fűszerezzük. Fedő alatt főzzük, és ha a zöldségek is megpuhultak, kevés olajból és lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a tejfölt a maradék 1 tk. tárkonnyal, az egészet a leveshez öntjük. Jól összeforraljuk, és annyi ecettel savanyítjuk, hogy kellemesen pikáns legyen. Pár percig forraljuk, majd beleszaggatjuk a galuskatésztát.
Tartalmas, nagyon finom leves.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: mmacus, 2009. nov. 23. 21:57
A telkibányai raguleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.