Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Alessandro kedvenc sóletje recept

Alessandro kedvenc sóletje recept

Elkészítési idő 100 perc

Az Alessandro kedvenc sóletje hozzávalói:
25 dkg csont nélküli, előző nap beáztatott füstölt nyers csülökhús (vagy egyéb füstölt nyershús, pl. sertéstarja, vagy sertésfejhús),
1 szál sütő- vagy főzőkolbász (kb. 15 dkg),
0,5 kg sovány sertésdagadó vagy sertésoldalas vagy sertéslapocka,
3 db konzerv vörösbab vagy 0,5 kg áztatott és előfőzött száraz tarkabab,
1 zacskó előfőzött gyorsrizs (vagy 10 deka száraz rizs készrefőzve),
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg),
2-3 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is hagyható),
1 dl félédes vörösbor,
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat)
1 teáskanál ételízesítő,
1 kávéskanál őrölt kömény,
1-2 levél babér,
ízlés szerint borsikafű esetleg egy kevés majoránna, só, fekete vagy színes őrölt bors


Az Alessandro kedvenc sóletje elkészítési módja:
A beáztatott nyers füstölt csülköt kuktában 1 órán keresztül megpárolom. Eközben a zsíradékon az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítom. Ezután a megtisztított, felkockázott vöröshagymákat a pirított szalonnán enyhe barnulásig dinsztelem (kb. 5-6 perc), majd a csípős zöldpaprikát és a paradicsomokat beleszelem és addig pirítom, amíg a levét el nem süli (kb. 5-6 perc), akkor 1 dl vörösborral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a sós szójaolajat, a töpörtyűkrémet, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, az őrölt köményt, és a fekete vagy színes borsot. Hozzáadom a felkockázott nyers sertésdagadót és pár perc pörkölés után kb. 1 dl vizzel fedő alatt 30 percig pörkölöm. Közben ha kell 1-1,5 dl vizet pótlok hozzá, hogy le ne égjen, amíg az egész szinte teljesen megpuhul. Ekkor beleteszem a felszeletelt kolbászt és a megkuktázott felaprított füstölt főtt csülköt. Pár percig együtt pörkölöm az egészet. Ezután hozzáöntöm a három lecsöpögtetett konzervbabot, az előfőzött rizst, a babérleveleket és a pirospaprikát. 1 dl vizzel fedő alatt még kb. 10-15 percig főzöm együtt az egészet kis lángon, hogy le ne égjen az alja. Sót csak a legvégén adok hozzá, ha kell, mert a füstölt hús is sós.

Igazán finom, kiadós egytálétel friss kenyérrel. Én egy-két erős cseresznyepaprikát is szoktam hozzá enni. 1,5-2 dl félédes vagy száraz vörös bor illik hozzá, esetleg egy nagy pohár hideg sör, ki mit szeret.
Jó étvágyat kívánok hozzá!


Kategória: Egytálételek receptjei


Az alessandro kedvenc sóletje elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook