Válni akarok mire számíthatok? (beszélgetés)
Így igaz, ezt már én is írni akartam! Mert gondoljunk pl. egy olyan esetre, hogy a jól menő vállakozó férj mellett nem dolgozik a feleség, majd a váláskor azt mondja a férj, hogy minden az övé, az asszony meg mehet egy szál ruhában, a gyerekkel és Isten hírével világgá?! Szerencsére a jog nem így rendelkezik. Idézek egy ügyvédi iroda leírásából:
"A házastársak osztatlan közös tulajdonát képezi mindaz a vagyon, amit a házasság ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek. Ezt házastársi vagyonközösségnek, vagy más néven törvényes vagyonjogi rendszernek nevezzük. Ebben az esetben a közös tulajdon a házastársakat egyenlő arányban illeti meg. Ez azt jelenti, hogy a házasságkötés időpontjától egészen a válásig szerzett ingatlanok, illetve ingóságok, amely lehet személygépkocsi, bútor, festmény, szőnyeg, étkészlet, gyűjtemények, valamint készpénz, állampapírok, kötvények, és egyéb vagyoni jogok, mint például a cégekben lévő tulajdonjog, fele-fele arányban illetik meg a házastársakat. De a válással nemcsak a vagyontárgyak fele, hanem a terhek is megosztásra kerülnek, valamint a felek közösen viselik a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat is. Tehát amennyiben a házasság alatt bármelyik fél akár egyedül, akár közösen az ingatlanra vagy bármely másra hitelt vett fel, az adósság is közös lesz."
Igen, erről írtam a vagyonmegosztás részben, csak nem szóról, szóra.
Legközelebb felkészülök ügyvédként is, mielőtt egy bejegyzést teszek.🤣
A ház -a f.i elmondása szerint - közös tulajdon.
Fele-fele arányban.
Ameddig nincs megegyezés - bírósági döntés - nem vásárolhatja ki a férje részét, tehát nem is értékesítheti azt.
"Ami pénzt tudsz tedd át arra."
Ezt írtad.
Nyilván át tudja tenni az összeset.
Mindenképp nyiss külön számlát és a saját jövedelmed, bevételeid irányítsd át oda.
A banknál érdeklődj, hogy áthidaló hitelt kaphatsz-e, hogy kivásárold a férjed tulajdonát és értékesíthesd a házat, mint 1/1 tulajdonod.
(Nem vagyok benne biztos, de úgy emlékszem, hogy a vagyonmegosztási eljárásban nem mondhat ellent ennek az ajánlatnak.)
Így igaz.
Ha nincs közös megegyezés, akkor a válás nagyon el tud húzódni.
Csak az ügyvédek és az állam jár jól.
Azt hittem, otthon van, nem dolgozik,azért van társkártyája. Ezért írtam, hogy csak valamennyi pénzt hagyj a számlán.
Anyám maximálisan igazságos volt, náluk is fele- fele ingatlan volt a nevükön, apám mégis majdnem kisemmizte. Mivel egy agresszív ember volt, hosszú, bonyolult ügy volt nem a válás, hanem utána a vagyon megosztás. Ha mindenképp Te költöznél el, gondolj arra, hogy bármi lehet utána, még az is, hogy nem adja el a házat a férjed, aztán ki tudja meddig lakhattok albérletben a gyerekkel.
Lehetőleg ő költözzön el !
Az ügyvéd majd felvilágosít.
Nem nézi.
Ha nincs vagyonjogi szerződés, akkor a házasság alatt szerzett javak közösnek számítanak. (fele-fele arány)
Amiről te írsz, az az élettársi kapcsolatra vonatkozik.
A fiam öt éve vált el.
Naggyàból elég simán.
De nagyon alá tud vágni az egyik a másiknak.
Főleg az amelyik nem akar válni.
Ez megy évek óta. Most napi szinten telefonon hívogat és mondja a magáét. Csak pár hónapja van kint. Ez elég volt ahhoz hogy lássam ha nincs itt minden jobb.
A házat kozosen vásároltuk. Az autót is házasság alatt, neki nincs jogosítványa, ezért van a nevemen.
Nem opció kibaszni vele (már elnézést a megfogalmazás miatt) ugyan úgy megdolgoztunk a részünkert. A pénzt se fogom levenni. Mindent 50-50%ban akarok elosztani. Egyedül a gyerek teljes felügyelete az amit szeretnék, mert ha kint marad kulfoldon úgy egyszerűbb lesz.
Kettőnk közül én vagyok a korrekt fél. Ő azt mondta nem engedi soha hogy elvaljak tőle a nyakamon marad és addig nyaggat míg be nem adom a derekam nem megy a házból és engem sem enged. Most hogy nincs itt lenne lehetőség elhagyni.
Mondtam én hogy az összeset vegye le?.
Nem mondtam.
De bizony legyen külön számlája, ha ennyire rossz a helyzet.
Mert az biztos jobb lesz, ha egy fillér nélkül marad a gyerekkel.
"Lelki terror minden nap, érzelmi zsarolás a férjem részéről."
Hat hetente jár haza, hogy a viharban tud napi szinten zsarolni?
Kellene tudni a lakást már közösen vásároltárok, vagy valamelyikőtöké volt már eleve az ingatlan?
A kocsit a házasságotok előtt vásároltad magadnak, vagy közösen, de a Te neveden van valamiért?
Ami biztos, nyithatsz saját számlát, ahová kéred a pénzed.
Nem venném le az összeset a közös számláról, hiszen gondolom a társad is ráutalta a pénzét, nem lenne fair.
Mindig úgy gondolkodj, hogyha a te fiadról lenne szó egy válásnál, mit várnál el a menyedtől?
Ha teljesen lemondasz a gyermektartásról, megkaphatod a férjedtől a lakás ráeső részét, ha ő abba beleegyezik.
Elválasztanak, ha a férjed nem is akarja, nem kötelező házasságban élned, csak hosszadalmasabb.
Mivel közös számlájuk van, a pénz jelenleg közös.
Ezzel az erővel a férj is lenullázhatja a számlát.
Ha közös az ingatlan, akkor egyik fél sem kapja azt meg.
Eladják - felezik az összeget - vagy az egyik kifizeti a másikat.
Gyerektartás helyett is lehet ingatlanrészt átadni, de azt mindig felül vizsgálják, hogy mennyiben szolgálja a gyerek érdekét.
Az ügyvéd fog neked pontos információkkal szolgálni.
Ha nincs közös megegyezés, hosszú folyamatra számíthatsz.
Amennyiben az autót a házasság alatt vették, függetlenül attól, hogy kinek a nevén van, közös tulajdon.
A házassági vagyon része.
Az a legsürgősebb , nyiss egy új számlát magadnak.
Ne férjen hozzá.
Ami pénzt tudsz tedd át arra.
A többihez meg sok erőt.
További ajánlott fórumok:
- Császármetszéses szülés után, mire számíthatok?
- Barátnőmet megütötte a férje, miközben babát vár. Mire számíthat a férj?
- Felvilágosítást szeretnék rokkantnyugdíj ügyben. Mire számíthatok, ha nem következik be állapotromlás fél év múlva?
- Nővérem kislánya 2 éves múlt és most állapították meg hogy a jobb veséjén tágulat van. Mire számíthat most a szülő?
- Mire számíthatok, ha időt kért?
- Ápolónak tanulok - Mire számíthatok a gyakorlaton?