Cipők a lakóházban (beszélgetés)
Értelek és Ti korrekten intéztétek. Sajnos itt nem ezt történik...
Mondjuk már akkor lehetett gondolni, hogy problémás csapat, amikor beköltöztek. A harmadik gyerkőcöt akkor szoktatták ahhoz, hogy nem a szülőkkel alszik és minden este órákig sirt...teljesen hidegen hagyta őket, hogy egy egész ház ül az ágy szélén hajnali 2-kor...
nekem is van 2 gyerekem. Megpróbálunk úgy lenni, hogy ne zavarjuk a többi lakót. A cipőket az ajtón belül tároljuk.
Ez nem egy kertes ház...van egy közösség...
Összeszedném és kidobnám.
Babakocsi, bicikli más téma, de koszos, büdös cipő a közös térben, hogy ne ők szagolják, kerülgessék a pofátlanság netovábbja.
ezért voltam úgy a babakocsival, hogy ok.
Vannak még családok a házban, vannak gyerekek. Ők képesek megoldani...de értem,amit irsz.
Igen, abszolút, én is látom, hogy sajnos határproblémák vannak: nem tartatták be velük a határokat, és most simán át is lépik azokat.
Ugyanakkor van egy olyan réteg is - és én is ide tartozom -, amelynek tagjai ugyan tisztelték és tisztelik mások határait, de a maguk határait meghúzni (azaz NEM-et mondani, akár családtagnak is) már felnőtt korban tanulták meg.
Merthogy az 'élni és élni hagyni' elv lenne az igazán nyerő - szerintem :)
... ahogy én láttam, ezek az emberek azt tanulták meg életük során, hogy ha felemelik a hangjukat, ha még nekik áll feljebb, akkor végül rájuk hagyják a dolgot. Így az a tapasztalatuk, hogy nyugodtan lehet elsődleges szempont az, hogy számukra mi az előnyös, mert nincsenek következmények.
Nézzétek meg, hogy pár évtizede még bunkónak tartottuk azt, aki buszon, étteremben stb. telefonált. Ma meg már van egy réteg, aki még csak a füléhez sem tartja a telefont, hanem a kezében tartva azt, kihangosítva beszél - bárhol is van. Ez ugyanaz pepitában, mint a cipős kérdés és a felelőtlen autóvezetés.
Jó kérdés, hogy mi a megoldás? Hallottam olyan társasházról, ahol azok nyerték meg a tűzvédelmi bírság kifizetésének lehetőségét, akik a többszöri felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak eltüntetni a lépcsőfordulóból a nagy cserepes virágokat, valamint a lépcsőházból a család cipőit és a kényelmes fel- és levételt megtámogató puffot :) Ehhez tökösnek kell lenni. De van, aki csak ebből ért.
Így igaz! És az még a kisebb közvetlen vesély, amit ezzel a viselkedéssel egy részben eltorlaszolt lépcsőházban okoznak.
De amit naponta az utakon, a közlekedésben tapasztalni, az közvetlen életveszély! A nagy mellényűnek derogál indexelni, a mögötte haladó meg találja ki, hogy merre fog vagy nem kanyarodni. A nagyon sietős eléd vág jobbról előzve, hogy aztán találkozzatok a lámpánál... A még erőszakosabb kielőz egy egész kocsisort az országúton, aztán menjen árokba a szemközti sávban jövő. stb.
nagyon jól megfogalmaztad :) tényleg
számomra a legmeglepőbb az volt, hogy amikor szóltunk nekik közölték, hogy ne mondjuk meg nekik, hogy mit csináljanak!! Beköltöznek egy társasházba ezzel az attitűddel...és tényleg olyanok, mint a gyemekemberek...és te vagy a rossz arc, mert zavar egy labda...
Itt nem csak a cipőkről van szó. Ha körülnézünk, akkor láthatjuk, hogy az emberek nem kis része az erkölcsi fejlődés azon szintjén van, ami a gyerekeket jellemzi: azaz a szabályokat a kilátásba helyezett büntetés, vagy az azonnali egyéni haszon miatt tartja be. Egyébként meg nem (ha tudja, hogy mi a büntetés, de lát rá esélyt, hogy megúszhatja, akkor sem), mert számára (még) nem belső érték az, ami Neked igen.
Tavaly számtalan helyzetben csodálkoztam rá, hogy mennyien élnek így Magyarországon, hogy ha valamit megtehetnek, akkor azt meg is teszik, függetlenül attól, hogy ez másokra milyen hatással van - szerintem Ti is ezernyi példát tudnátok erre mondani az élet különböző területeiről... ;)
Hát, van még hova fejlődni :)
Fali tartót sajnálom, ha értelmesebben fogalmazták volna a körlevelet, nem dobjuk ki.
Utólag mondták, hogy maradhatott volna.
Próbáltam szabályokat találni, egyelőre ezeket sikerült:
A folyosó, lépcsőház a társasház közös tulajdonú területe, azt nem lehet kisajátítani. Tűzvédelem szempontjából menekülési útvonalnak minősül, ahol bizonyos kivételektől eltekintve tilos a tárolás. Az ennek ellenére ott tárolt anyagok a tűz terjedését is elősegíthetik.
Erre való a Tűzvédelmi Házirend, amit a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületek esetén kötelező elkészíteni. Ebben egyedileg a házra vonatkozóan össze vannak gyűjtve a tűzvédelmi előírások, a tűzvédelmi eszközök, berendezések működése, illetve a teendők tűz esetén.
További ajánlott fórumok:
- Férfiak és női cipők, ruhák
- A legújabb orvosi vélemény szerint a Siesta cipők nem jók a baba lábnak. Te hogy tudod?
- Michael Kors jó minőségűek a cipők és a táskák ?
- Ti is nehezen váltok meg régi ruháktól / cipőktől?
- Ez a Deichmann milyen ócska cipőket árul. Vagyis hogy a...
- Imádok használt cipőket, szandálokat venni, így sokkal...