Szerinted melyik könyvet kötelező elolvasni? (beszélgetés)
Ismeretségi körömben, alig van olyan könyv, amit olvasnak.
Azt is megfigyeltem, hogy nem csak nem olvasnak el háborús könyveket, de filmet sem néznek meg, aminek ez a témája.
Persze, most nem tünde, troll, hobbit, varázsló, stb. háborúkról beszélek, hanem azokról, amik megtörténtek.
Ugyan ezt elmondhatom a történelmi regényekről és a szépirodalomról is.
Semmi, de oda-vissza tudják, hogy a fent említett témákban, milyen regények jelentek meg.
Engem nem zavar, hogy ez a téma érdekli őket, csak emiatt nem is szeretek ajánlani könyveket.
Igen, a Rejtő könyvek fiúsak, mint olvastam nem régen. A Rejtő fanok szerint, a nők nem olvasnak ilyeneket.
miért nem olvasnak ilyet?
A környezetemben ilyet is olvasnak. Meg komolyabbat is. És én abból indulok ki, amit tapasztalok.
Sok könyvet olvastam, mert mind más szemszögből mutatják be a háború borzalmait, a testi szenvedést, a lelki összeomlást, vagy épp a társadalmi hatásokat.
És nem arról akartam írni, hogy ki hány könyvet olvas el, vagy miről olvas, hanem azt, hogy sok fiatal is olvas, nincs olyan, hogy nem tudja elképzelni. Olyan van, hogy nm érdekli.
Én pl. Rejtőből vagyok kuka,Te meg imádod, azt olvastam legalábbis, de engem egyszerűen nem tudott megfogni.
Csak a kötelezőt hoztam példának.
Egy futurisztikus könyvet sokkal egyszerűbb elképzelni szerintem;)
Persze, az ókorban történteket is eltudjuk képzelni, mert történelem órán tanultunk erről is, de azt képzeljük el, amit ott mutattak nekünk. Én biztosan.
Hozom a világháborúkat (erről is tanultunk), a legtöbb fiatal nem olvas el olyan könyvet, ami ebben a témában íródott, pedig ugye van több is, ami nagyon jó, pl. a 22-es csapdája (ja! Ezt ajánlom mindenkinek!), miért nem olvasnak ilyet?
De lényegtelen is. Mindenki olvasson amit akar.
Én, személy szerint, nem nagyon szeretem az ókorban történteket. Kifejezeten utálom Ben-Hurt, Nérót és szinte mindent, ami akkor volt.
"Nem arra szerettem volna utalni, hogy nem olvasnak, hanem arra, hogy sok általunk ajánlott könyv, nem biztos, hogy nekik bejönne, mert nem tudnak elképzelni olyat."
Nem a kötelezőkre gondoltam, hanem arra fókuszáltam, amit FI kérdezett, melyik az az EGY könyv?
Szerencsére sok gyerek kezében látok igazi könyvet is, de itt vannak a modern eszközök a kindle- ebook olvasók.
És úgy gondolom, már hogyne lenne fantáziájuk? A futurisztikus könyveket is olvassák, amit még nem is láthattak, elképzelik.
A Tüskevárat hoztad példának, szinte nincs olyan múzeum, skanzen ahol ne láthatnák a múltunkat, pl. Mezőgazdasági Múzeum, Nemzeti Múzeum, de vidéken is láttam több helyen, ha a szülő nem is viszi el, az iskolával elmennek.
A fantáziájuk pedig nagyon is élénk: hiszen a futurisztikus, még sosem látott világokat bemutató könyveket is szívesen olvassák, és remekül el tudják képzelni azokat.
Példa a képzeletre, mi sem éltünk abban a korban, amikor a Lew Wallace: Ben-Hur regénye játszódik mégis a legtöbben eltudjuk képzelni.
Vagy Quo Vadis-t ami Jézus halála után néhány évtizeddel, Néró császár uralkodása idején játszódik.
Persze a Te tapasztalatodat nem ismerhetem, nem is vitathatom, de az enyém teljesen más ezek szerint és a környezetemé is.
Nekem attól nem jó egy könyv, hogy lehoz az életről, ahogy a zenében se szeretem az érzelgős lassú számokat és az sem érdekelt, hogy de nagyot tudott tudott énekelni valaki.
Én szórakozni szeretek zenén, filmen, könyvön is;)
Nem arra szerettem volna utalni, hogy nem olvasnak, hanem arra, hogy sok általunk ajánlott könyv, nem biztos, hogy nekik bejönne, mert nem tudnak elképzelni olyat.
Pl. a Tüskevár. Olyan környezetet sem tudnak elképzelni. Már nekünk is nehéz volt, hát még nekik, akik még távolabb vannak attól a korszaktól.
Én pont emiatt, a kötelezők nagy részét lecserélném.
Ezt nem ismerem.
Rákeresek majd.
A mai fiatalok is sokan olvasnak, tapasztalat.
Lehet nem annyit mint régebben, amikor nem volt internet 1000 TV csatorna, de olvasnak.
Csak nézd meg a kvíz műsorokat mennyi okos fiatal is játszik.
Értem a kérdésedet, de nem tudom rá a választ.
Nem tudnék egyetlen könyvet választani. Olyat pedig, amit mindenkinek el kellene olvasni, pláne nem.
Ajánlani lehet könyveket, számuk végtelen. De - mint ahogy több hozzászóló is írta - ami nekem tetszik, egyáltalán nem biztos, hogy másokat is megérintene.
Itt van például a Biblia. Sokak szerint alapmű kellene, hogy legyen. Bizonyos részeit ismerem, és valamelyest egyetértek azzal, hogy majdhogynem az alapműveltség része a "Könyvek könyve" ismerete. Az én ismereteim Mégis nagyon hiányosak ezzel kapcsolatban.
Ugyanezt tapasztaltam. :)
De a nagy kedvencem Jodi Picoult: A nővérem húga című könyve.
Nyilván nem egy egyszerű sztori.
Esetleg Kafkától az Àtváltozás ?Engem az életről hozott le.De elolvastam .
Viszont amit nagyon szeretek Stephen King.
Szerintem, lehetetlen 1 könyvet ajánlani, főleg úgy, hogy minden korban más való az embernek, és embertől is függ, hogy ő bizonyos életkorában ott tart e, hogy az neki való legyen.
A napokban eszembe jutott egy mozifilm reklámozásról, hogy kb. 6 évesen nagy kedvencem volt a Csongor és tünde. Szerintem ezt a könyvet, inkább idősebbek tudják értékesnek találni.
5 évesen a kedvenc könyvem a hatrongyosi kakasok volt;)
Majd a Minden napra 1 mese.
Ezután jött a Csongor és tünde és az Árgyélus királyfi és tündérszép Ilona.
Kicsit később Illés Endrétől a Történet a szerelemről és a halálról.
10 éves koromtól már krimiket, szépirodalmat és mindent olvastam.
Szerintem nem voltam 12 éves, amikor a Rejtő könyveken is túl voltam, illetve ekkor kezdtem el olvasni az orosz könyveket (Háború és béke, Anna Karenina, stb.), az orosz nyelvtanulás hatására.
Rengeteg jó könyv van, de a mai fiataloknak, ezek a könyvek már nem sokat mondanak, mert sokszor elképzelni sem tudnak olyan környezetet, ahol játszódik a történet. El sem tudnak képzelni olyat, hogy nincs TV, Net és semmi, így nekik szerintem, hiába is ajánlunk ilyen könyveket.
Nem tudok 1 könyvet ajánlani, de nekem nagyon testszett sok orosz könyv, nagyon szeretem a Tövismadarakat, az Elfújta a szél-t, A Manderley ház asszonyát, de emmellett szeretem Marquezt, Lőrinc L. Lászlót, Dean R. Koonzt-ot és még sorolhatnám...
De sok embernek ezek nem tetszenek...
Steinbeck: Édentől keletre
“Dear Pat,
You came upon me carving some kind of little figure out of wood and you said, ‘Why don’t you make something for me?’
I asked you what you wanted, and you said, ‘A box.’
‘What for?’
‘To put things in.’
‘What things?’
‘Whatever you have,’ you said.
Well, here’s your box. Nearly everything I have is in it, and it is not full. Pain and excitement are in it, and feeling good or bad and evil thoughts and good thoughts—the pleasures of design and some despair and the indescribable joy of creation.
And on top of these are all the gratitude and love I have for you.
And still the box is not full.
John”
Én ezt max. felnőtteknek ajánlanám, de nekem se tetszik annyira, hogy az ajánlottak között legyen.
Mondom ezt úgy, hogy sokszor elolvastam és sokszor meghallgattam...
Ez szerinted jó? Mitől?
Amióta elolvastam, azon gondolkodom, hogy az amerikaik szerint ez miért annyira jó?
Ilyen vacak könyvet ritkán olvasok...
További ajánlott fórumok:
- Melyik könyvet ajánlanád elolvasni?
- Ismeritek a nemrég közzétett "mérgező táplálékkiegészítők" listáját? Hol lehet elolvasni?
- Könyvek, amiket illik elolvasni?
- Megvettem a Dan Brown - A Da Vinci-kód című könyvet. Aki olvasta, az mit mond, érdemes elolvasni? Jó könyv? :)
- Hol tudom online elolvasni Suzy Almonds - 101 dolog, amit jó lett volna tudni a férfiakról könyvét?
- Melyik Nora Roberts könyvet érdemes elolvasni?