Miért kell diploma? (beszélgetés)
Én az vagyok. Ezért is dolgozok, abban a munkakörben, amiben vagyok. El lehetne végezni diploma nélkül is, de nagyok sokat kellene tanulni hozzá. Én sem a főiskolán tanultam meg a szakmámat, ott kaptam egy rálátást, de a munkámat elvégezni nem tudtam volna, csak a diplomámmal.
30 éve dolgozok bankban, így rakódott rám bőven tudás.
Ahhoz, hogy megkapjam az állást, diplomát kértek, de van nem diplomás kollégám is, mert nálunk számít az is, hogy tapasztalata van+az is, hogy ismerjük e másik bankból a munkáját az illetőnek.
És, én nem ugrálok munkahelyek között, mindig hosszútávon gondolkodok, és nem csak 4 órát dolgozok/dolgoztam, az elmúlt 40 éves munkaviszonyom alatt. Ha kell, akkor én éjjel is ide ülök a géphez és elvégzem a feladatomat, ahogy tettem ezt nagypénteken is. Nem kifogásokat gyártok arra, hogy most éppen miért nem akarok valamit megcsinál.
Neked is bele kellene vetned magad rendesen és nem azon elmélkedni, hogy egyes munkaköröknél, miért azok a feltételek. Ezeket, egyébként, közlik a hirdetésben, és fel kell tudnod mérni, hogy azoknak megfelelsz e. Ne olyanokat nézegess, ahol diplomát kérnek.
Az ok, hogy telefonos munka, de nem pusztán telefonon fognak felkészíteni, oktatni.
2025-ben már elvárás mindenütt, hogy ezekhez a kommunikációs programokhoz konyítson mindenki egy kicsit.
(kisiskolások a pandémia alatt nagyon könnyen elsajátították)
A zoom-hoz nincs mit érteni. De ha neked nem egyértelmű, egy óra alatt megtanulod. Nézd, itt a varázskérdés: "hogyan kell a zoomot használni?" És már kapod is a segítséget, leírásban, videóban. Tényleg gyerekjáték. Valószínűleg azért kell a zoom, mert az az egyik kommunikációs felület, amin dolgoznod kell, amin az alkalmazottakkal kommunikálnak.
Nagyon sok munkához nem kell diploma, keress olyat. Az sajnos nem érv a munkáltatónak, hogy neked nagyon kell a munka. Szedd össze az érveket magad mellett, miért te vagy a jó választás. A munkáltatót az érdekli, hogy mit tudsz adni neki, nem az, hogy neked mennyire kell.
Például, hogy tudd, notórius lehetsz, de notórikus nem.
Egy otthonról végezhető munkához használni kell programokat. Én a saját munkámhoz napi szinten 13 oldalt kell megnyissak, és futtassak. Ha frissítés van, nekem kell figyelni, telepíteni. Törvények módosításánál aktualizálni a tudásbázist, ellenőriztetni. Teszteket megírni, hogy amit elolvastam meg is értettem-e?
Ha neked egy Zoom alkalmazás telepítése már megugorhatatlan feladat, mégis hogyan akarsz bármilyen munkát elvégezni telefonon? Az ügyfeleket hogyan fogod tájékoztatni?
Nem szeretnélek megbántani, de pont ezért van a szigor.
Ha már ezt képtelen vagy megérteni, akkor, hogy akarsz elvégezni bizonyos feladatokat?
A diploma sem mindig azért kell, hogy a munkát eltudd végezni, hanem azért, hogy lássák, képes vagy dolgokra.
A zoom alkalmazásba be is kell regisztrálni. Megtetted?
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed arról, hogy nem kell nyelvvizsga a diplomához?
- Mit mondjak, ha sok diplomás között el kell mondanom a szakmámat és ez szorongást okoz?
- A főiskolai diplomámhoz még nem kellett anno nyelvvizsga. 40 elmúltam bőven, újra tanulnék, de nem nyelvet... lehet?
- Hány éves korig kell nyelvvizsga diplomához?
- Felsőoktatás. Ha van BA diplomám, de most megjelölök egy új BA-s szakot is, akkor azért már kell fizetnem?
- Milyen sulit kell elvégezni egy jegyzőnek? Közgazdász diplomám van és szeretnék jegyző lenni.. az + közig vizsga elég?