Hány éves korig kell nyelvvizsga diplomához? (tudásbázis kérdés)
Jelen pillanatban még a régi szabályzat van érvényben, miszerint ha a jelentkezés idején betöltötted a 40 évet, akkor nem kell nyelvvizsgát bemutatnod a diploma kézhezvételéhez. Vannak bizonyos szakok, ahol még akkor is, mint pl. külkereskedelem, vagy valamilyen eleve idegen nyelvre alapuló szak, mint anglisztika, germanisztika, stb. Az általad választott szak egészen biztosan mentesül ez alól 40 év felett.
Pótfelvételire természetesen jelentkezhetsz, függetlenül attól, hogy a rendes felvételi eljárásban nem volt jelentkezésed. Egyetlen intézmény egyetlen szakát jelölheted meg. Mivel a pótfelvételi során már ismertek a ponthatárok, nem húznak újakat, így el tudod dönteni, hogy van-e esélyed. Csak költségtérítéses szakokat hirdetnek meg pótfelvételin.
Keresztféléves képzés esetén az alapszakok kizárólag költségtérítésesek, csak felsőfokú szakképzéseket hirdetnek állami támogatással, esetleg néhol mesterképzést. Itt azért rendszerint fenn áll az a veszély is, hogy nem indul el a szak, mert kevés jelentkező van.
Az új felsőoktatási törvényt a 2013-as évtől kívánják bevezetni egyelőre, ahol jelentősen változni fog az egész rendszer. Még nem látszik tisztán miből fog ez állni, de az biztos, hogy a nyelvvizsga mentesség megszűnik 40 év felett is.
Röviden ennyi.
nem, akkor már csak államira lehet jelentkezni
és csak akkor jelentkezhetsz ha most fenruárba is jelentkeztés és nem vettek fel
igen az kevés
és miben gondolkodsz?
az jó, eddig ezért nem kezdtem el, de már betöltöttem:) na legalább ennyi haszna van a kornak:)
van ugyan egy alapfokú nyelv vizsgám, de az tudom, hogy kevés lenne
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed arról, hogy nem kell nyelvvizsga a diplomához?
- Ki lehet-e nevezni valakit közalkalmazottnak a diplomás bérrel és munkakörbe úgy, hogy nincs nyelvvizsgája a diplomához?
- A főiskolai diplomámhoz még nem kellett anno nyelvvizsga. 40 elmúltam bőven, újra tanulnék, de nem nyelvet... lehet?
- Óvónő képzés levelezőn hol van ami jó is? Kell középfokú nyelvvizsga hozzá? Vagy legyek inkább dajka?
- Hány sikertelen nyelvvizsga kell 1 sikeres nyelvvizsgához?
- Valaki elmagyarázná értelmesen, hogy hogyan kell jelentkezni nyelvvizsgára?