Hagyatéki tárgyaláson átadhatom az örökséget a gyermekemnek? (tudásbázis)
És nem ajándékozás volt, tehát nem kellett senkinek díjat fizetni. Egyszerűen mivel anyós lemondott, a férjem (is) lett a nagymamája örököse. A közjegyző már úgy írta meg a papírokat, hogy X ingatlant/földeket nagybácsi örökölte, Y
ingatlant/földeket meg a férjem. Ajándékozás szóba sem került.
Én is igy gondolom. Én nem sajnálom tőlük ha engem "megvédenek". Hallottam már, hogy egy szón, egy vessző nem jó helyre kerülése és bukta.
Egyszer egy ügyvédtől, jogásztól hallottam: "lehet róla nem beszélni, lehet szemérmesnek, szégyenlősnek lenni, de az ha eljön az idő milliókba fájhat".
Előre kell gondolkodni.
"örökös lemondhat valamelyik másik örökös javára. Fontos megjegyezni, hogy valakinek a javára lemondani, csak akkor lehet, ha akinek a javára történik meg a lemondás annak is örökösnek kell lenni. "
Szerintem ez azt jelenti, hogy azok között lehet elosztani, akik a hagyatékira meg vannak hívva. Nem a következő generációra, ők majd megkapják, ha eljön az ideje.
Fukarság? Nem kis pénzért dolgoznak még ha tanultak is 5/?/ évig +bojtárkodtak
Nem a zsömle drága hanem az ügyvéd tanácsa és akkor még hol van a képviselet adott ügyben
Az édesanya életében szerződésben lemondhat az örökségről (ez közjegyző előtt kell történjen).
Ha ezt azzal a feltétellel teszi, hogy a gyermekei örököljenek helyette, akkor ezt a szerződésben rögzíteni kell.
De ezért kellenek az okos ügyvédek, hogy gondolkodjanak ők, ha pénzről van szó, sosem szabad fukarkodni, spórolni rajtuk.
Kerestem melyik római szám nem stimmelhet, de nem találtam
Nem jó nekünk az arab/migráns számolás? :)
édesanyád a 2 unokájára hagyja a részed végrendeletben"
Ahhoz nem kell kitagadni a lányát vagy legalább kizárni?
2017. évi CLXXV. törvény
Biztos jó ez itt?
"Magyar Népköztársaság Kormánya és a Kubai Köztársaság Kormánya között...."
vagy
2017. évi CLXXV. törvény
és ez is kubai izé. Vagy az én PC-m hülyült meg :)
Szerintem fogadd el, majd elajándékozod, egyszerűbb.
Nem tudom él-e még az Édesanyád és csak tervezed ezt, de azt is megtehetitek, hogy édesanyád a 2 unokájára hagyja a részed végrendeletben.
Egyébként le is mondhatsz, csak az macerás.
Az öröklési jogon belül a hagyatéki eljárás során is lehetőség van a vagyont átruházni a gyermekedre, ha mindkét örökös (jelen esetben a testvéred is) beleegyezik az átruházásba. Ebben az esetben a testvéreddel közösen dönthettek arról, hogy az örökség egy része a gyermekedhez kerüljön.
Az említwtt öröklési jogi kérdésekre az alábbi törvények vonatkoznak Magyarországon:
"Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény): Az öröklésre és az öröklési jogra vonatkozó szabályokat a Polgári Törvénykönyv tartalmazza, különösen a 7. könyv, amely az öröklésről szól. Itt találhatók az öröklésre, az örökösök jogaira, a hagyatéki eljárásra és az öröklési szerződésekre vonatkozó részletes szabályok.
Hagyatéki eljárásról szóló jogszabályok: Az öröklés folyamata a hagyatéki eljárás keretében zajlik, amelyet a 2017. évi CLXXV. törvény szabályoz. Ebben találhatók az öröklési eljárás részletei, valamint az örökség átruházásával kapcsolatos jogi kérdések."
Fontos, hogy mindkét örökös (testvéred)s beleegyezése szükséges, ha az örökséget nem a megszokott módon (tehát a végrendelet alapján) kívánod átruházni.
Ezeket a törvényeket alaposan át kell nézni, vagy jogászi tanácsot kell kérni, a pontos jogi lépésekhez, mivel az örökség átruházásának több jogi következménye is lehet.
Nehogy elveszítsd az örökséget, gondolom valami érzelmi konfliktus van a háttérben, de vigyázz, nehogy a gyerekek se örököljenek!
Miért is nem az öröklési ág szerinti alanyok örökölnek? Magyarán kifejezve a gyerekei?
Biztos nem keresek most rá a jogra, de ha a hagyatékin kijelenti hogy a gyermekei javára lemond, akkor azt fogja rögziteni a közjegyző
Nem is tudom hogy fejezzem ki magam finoman, ha az örökös elhunyna, akkor a testvére örökölné az egész hagyatékot? Bizony nem! Helyébe lépne az ági örökos a gyereke
Természetesen az egész örökrészről is lemondhat, de az más eset
További ajánlott fórumok:
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan tudna valaki tanácsot adni?
- Pereskedhet-e valaki, miután a hagyatéki tárgyaláson megegyeztek és jogerősnek nyilvánították?
- Hagyatéki tárgyalást az illetékes önkormányzat hivatalból intézi, vagy az érintetteknek kell közjegyzőt keresni?
- Hagyatéki tárgyalás után mennyi idővel kerül bejegyzésre a földhivatalnál az örökölt ingatlan?