Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem! (beszélgetés)
Sziasztok!
Anyósom sajnos májusban meghalt. Az első hagyatéki tárgyalást november 5-én tartották. A páromék hárman vannak testvérek, apósom él hál' Istennek.
Anyósom halála után a lánytestvér hátat fordított a két fiúnak. A hagyatéki tárgyalásra Apósom, és a párom bátyja ment el, ő képviselte meghatalmazással a páromat. November 6-i keltezéssel küldött a közjegyző egy felhívást, hogy a párom és a lánytestvér nyilatkozzanak, hogy egyezséget akarnak-e kötni, ellenkező esetben hivatalból meghozza a végzést a közjegyző. Nos, se nem nyilatkoztak, se végzés, pedig már két hónapja keltezték a felhívást. Ilyenkor mi a teendő? Vagy mennyi az átfutási idő? Ha esetleg a végzés megszületik, mennyi idő kell, mire az öröklött pénzt kifizetik az örökösöknek? Előre is köszönöm a segítséget!
Ok. Köszi!
Én azt hittem, fejenként kér 40000 ft-ot! :(
Most megnyugodtam!
"A jogszabály úgy fogalmaz, hogy mentes az illeték alól az örökhagyó egyenesági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett örökrész.
Mentes az illeték alól az e csoportba tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint. A mentesség alkalmazása során az örökös által megszerzett lakástulajdon vagy lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jog után megállapított illetékalapot kell csökkenteni. Amennyiben az örökös által megszerzett lakás (vagy az ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) tiszta értéke a 20 millió forintot nem éri el, a 20 millió forintból a lakás tiszta értékének levonásával fennmaradó összeg erejéig az általános mértékű öröklési illeték alá eső vagyontárgyak mentesülnek az illeték alól.
És a temetési számlák nem baj ha más nevére szólnak? Mit lehet ilyenkor a gyalásra vinni? Már csak a pénz után kell illetéket fizetni?
Ház, föld után nem?
Kértem a munkahelyemen temetési segélyt, bár még nem kaptam meg, de kérték a számlát amit kaptunk a temetkezési vállalkozótol.
Azt szertném kérdezni, hogy a hagyatéki tárgyalásra is ezt a számlát kell vinni?
A tárgyalás általában pár hónapon belül lezajlik, de az függ az önkormányzat,illetve a közjegyző leterheltségétől is. Szerintem a 3 hónap, a halál időpontjától, teljesen reális.
Ha nincs vitás kérdés, akkor egy alkalomról beszélünk, ha nem, akkor elhúzódhat, illetve akár bíróságon is folytatódhat. Ha nincs vita a felek közt,akkor helyben lemondhatnak a fellebbezési jogukról és jogerőre emelkedik a hagyatékátadó végzés.
A közjegyzői díjat helyben, a tárgyalás végeztével kell megfizetni.
Ha felmerül az illeték, ami az állam felé fizetendő és emlékeim szerint csak 20M forint feletti hagyaték esetén áll fenn (örökösönként), akkor arról majd a NAV értesít.
A földhivatali bejegyzésről a közjegyző intézkedik, a papírok megküldésével és a földhivatal értesít a fizetési kötelezettségről, amire 15 napos határidőt ad.
Köszönöm szépen!
És a hagyatéki tárgyalás időpontját meddig húzhatják.
Akár több hónapig is?
És az illetéket szerinted hány napon belül kell megfizetni?
A közjegyzői díj a jogszabály alapján számolandó: "500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész
1%-a
5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft és az 5 000 000 Ft feletti rész
0,5%-a
10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész
0,25%-a,"
A bejegyzési díj pedig jogonként 6.600,-Ft, amit a földhivatal felé kell megfizetni, külön felszólításra.
A közjegyzői díjat viszont a helyszínen, de a hagyatéki tárgyalásra való idézésben megadják a várható összeget. Ha nagyon magas, akkor lehet kérni részletfizetést.
És ez a becsült érték hány %-a?
A közjegyzői díj is változó? vagy fix?
Az önkormányzat illetékes dolgozója kimegy és felméri az ingatlant, de tény,hogy van olyan hely, ahol nem mennek ki, akkor valóban "bemondásra" van az érték.
Öröklési illetéket közvetlen felmenő esetén, bizonyos összeghatárig nem kell fizetni,viszont a közjegyzőnek van díja, amit a hagyaték értéke alapján állapít meg, illetve a tulajdonjog bejegyzésének is van díja.
Még a leltárt sem vették fel.
Azért érdeklődök, hogy kell ezt intézni.
Ilyenkor értékbecslő nem is megy, csak te írsz árat?
Apukám meghalt.
Volt egy háza anyukámmal 1/2- 1/2 arányban egy szántóföldje, szőlője.
Mi 3-man vagyunk testvérek és azt számoltuk, hogy vajon mennyi illetéket kell majd fizetnünk.
Ezt is a közjegyző határozza meg?
Pontosítok
levélben kérdezte a k.jegyző mi van hagyaték.
Közöltem semmi
További ajánlott fórumok:
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan tudna valaki tanácsot adni?
- Pereskedhet-e valaki, miután a hagyatéki tárgyaláson megegyeztek és jogerősnek nyilvánították?
- Hagyatéki tárgyalást az illetékes önkormányzat hivatalból intézi, vagy az érintetteknek kell közjegyzőt keresni?
- Hagyatéki tárgyalás után mennyi idővel kerül bejegyzésre a földhivatalnál az örökölt ingatlan?
- Ha nem jelenek meg a hagyatéki tárgyaláson, lesz valami következménye?