Berzselés

Hogyan kell berzselni?
Készítsd elő a tojásokat. Főzd meg őket keményre és hagyd kihűlni. Keress apró, szép formájú leveleket, virágokat, vagy akár fűszernövényeket. Forralj fel vöröshagyma héjat vízben. Minél több héjat használsz, annál sötétebb lesz a szín. Adj hozzá egy kevés ecetet is, ez segít rögzíteni a színt.
Nedvesítsd be a leveleket és helyezd őket a tojás héjára.
Csomagold be óvatosan harisnyával. Ehhez vágj egy darab harisnyát és tedd bele a tojást úgy, hogy a levelek teljesen a héjhoz simuljanak. Kötözd el a két végét. Jó szorosan!
Tedd a becsomagolt tojásokat a forrásban lévő festőlébe. Főzd őket 10-15 percig, vagy amíg a kívánt színárnyalatot el nem éred. Hűtsd le és csak utána távolítsd el a harisnyát. Óvatosan vágd le és távolítsd el a leveleket.
Használhatsz más természetes anyagokat is a berzseléshez, például cékla levét a rózsaszín árnyalathoz, vagy kurkumát a sárgához. A levelek helyett próbálkozhatsz csipkével, apró mintás anyagdarabokkal is. A harisnya helyett használhatsz gézt is.
Én azért szeretem a berzselést, mert egy természetes módja a húsvéti tojások befestésének. A végeredmény pedig egyedi, organikus és szép hagyományokat idéz..
Írta: A Nyuci, 2025. április 21. 09:35
Fórumozz a témáról: Berzselés fórum (eddig 9 hozzászólás)