Ciprusi húsvéti leves recept
A Ciprusi húsvéti leves hozzávalói:80 dkg bárányhús csonttal,
2 liter víz,
1 közepes nagyságú vöröshagyma,
3 zellerszár,
1 csokor petrezselyem,
10 dkg rizs,
3 tojássárgája,
1 evőkanál finom kukoricaliszt,
1 csésze tej,
só,
bors
A Ciprusi húsvéti leves elkészítési módja:
A bárányhúst megmossuk, lefejtjük a csontról, és nagyobb kockákra vágjuk. A húst a csonttal együtt nyeles lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, és az aprított zellerszárral együtt a levesbe tesszük. Nagy lángon főzzük, amíg felforr, majd csökkentjük a lángot, és alkalmanként lehabozzuk a leves tetejét. Fedő alatt 1 órát főzzük, majd hozzákeverjük a szétválogatott, megmosott rizst, az apróra vágott petrezselymet, és még 25 percig főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. Ha elkészült a leves, kiszedjük belőle a csontokat. Tálalás előtt kikeverjük a tojássárgákat a kukoricaliszttel, a tejjel, amíg egyenletes sűrűségű nem lesz, majd hozzákeverjük a leveshez, és fedő nélkül 5 percig főzzük. Utána lehúzzuk a levest a tűzről, és folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, majd tányérokba szedve azonnal tálaljuk.
Bárányhúst nagyobb piacokon, bevásárló csarnokokban találhatunk. Édeskés ízét jól ellensúlyozza a citrom vagy a savanykás tárkony.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. máj. 8. 05:16
A ciprusi húsvéti leves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.