Sárgaborsó leves parasztosan, paprikás zsírral recept
50 perc
A Sárgaborsó leves parasztosan, paprikás zsírral hozzávalói:
15 dkg
sárgaborsó
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
Ízlés szerint só
őrölt fekete bors
morzsolt kakukkfű
késhegynyi borsikafű
2 db.babérlevél
5-10 dkg
füstölt szalonna vagy kolbász
4-5 evőkanál tejföl.
A Sárgaborsó leves parasztosan, paprikás zsírral elkészítési módja:
A sárgaborsót megmossuk és hideg vízben feltesszük főni.Hozzárakunk egy kevés kockára vágott füstölt szalonnát (vagy kolbászt) is az íz kedvéért. A vöröhagymát megtisztítjuk, felezzük és a leveshez adjuk. A fokhagymár tisztítás után egészben tesszük hozz. Végül ízesítjük a fűszerekkel és lassú tüzön főzzükHa a sárgaborsó megpuhult, a tűzről levéve kivesszük belőle a babérlevelet, a vöröshagymát és a kolbászt, akkor, ha ezt tettünk bele ( a szalonna maradhat).Most tejfölt keverünk hozzá, és a kívánt sűrűségűre hígitjuk kevés víz hozzáadásával Másik edényben a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd a tepertőt kivesszük.A vöröshagyma másik felét apróra vágjuk és a zsíron megpirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával. Visszarakjuk a szalonnadarabokat és a leves tálalásakor a hagymás zsírral kínáljuk.Friss kenyér illik hozzá.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. febr. 9. 14:41
A sárgaborsó leves parasztosan, paprikás zsírral elkészítési módja és hozzávalói.