Szentdomonkosi töltött káposzta kemencében főzve. recept
180 perc
A Szentdomonkosi töltött káposzta kemencében főzve. hozzávalói:
60 dkg
savanyú káposzta
12 db
nagyobb káposztalevél
45 dkg
darált sertéstarja ( comb)
15 dkg
darált füstölt házi sonka
10 dkg
rizs
2 nagy fej vöröshagyma 3 evőkanál sertészsír
3 púpozott evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi édes-nemes fűszerpaprika
1 dl
tejfel
1 kiskanál őrölt fekete bors
2 db
egész tojás
1 csokor zöldkapor
1 kiskanál morzsolt borsikafű ( csombor)
szükség szerint só.
A Szentdomonkosi töltött káposzta kemencében főzve. elkészítési módja:
Az étel eredeti elkészítéséhez máz nélküli agyagfazekat használtak. Természetesen megfelel a modernebb mázas, vagy a fedővel ellátott öntöttvas is.A rizst tisztítás és mosás után enyhén sós vízben előfőzzük. A vöröshagymákat apróra vágjuk és felforrósított zsíron megpirítjuk. A kétféle ledarált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, az előfőzött rizst, a pirított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a fűszerekkel ( őrölt fekete bors, só, apróra vagdalt kapor, morzsolt csombor) megszórva az egészet alaposan összekeverjük és 20-25 percig pihentetjük. Közben ha a savanyú káposzta nagyon savanyú, akkor kiöblítjük. A nagy levelek ereit lefaragjuk és a masszával megtöltjük a leveleket. Az edény alját megkenjük zsiradékkal, erre szálas savanyú káposztát rakunk, amire egymás mellé elrendezett tölteléket rakunk.Ha masszából marad, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, amit lisztben megforgatva a töltelékek mellé teszünk. A tetejét szálas káposztával befedjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. ( A káposzta finomabb lesz akkor, ha további füstölt húst egészben, vagy sertéshús szeleteket is rakunk bele). Előmelegített kemencébe tolva (sütőbe) 1 és fél - 2 órán keresztül főzzük. Van ahol rántást ( vagy habarást) is alkalmaznak. Ekkor egy evőkanálnyi zsiradékon a lisztet megpirítjuk, belekeverünk reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd a fűszerpaprikát is. Felengedjük vízzel és a káposztához adjuk, amit tovább főzünk addig, amíg felforr. Hideg tejföllel, vágott zöld kaporral, friss kenyérrel kínáljuk.
Ha rántással készítjük az ételt, akkor célszerű a töltelékeket és a gombócokat előbb eltávolítani, a visszamaradót berántani és felforralni, majd a töltelékeket és gombócokat visszarakva átmelegíteni.( Eredeti erdélyi recept)
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. nov. 3. 17:25
A szentdomonkosi töltött káposzta kemencében főzve. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.