Galyasági tócsni (lapótya, görhöny, borzaska). recept


1,5 kg
burgonya
3 db
tojás
25 dkg
liszt
1 nasgy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sertészsír
só
őrölt fekete bors ízlés szerint
A kisütéshez sertészsír
vagy olaj.
A Galyasági tócsni (lapótya, görhöny, borzaska). elkészítési módja:
A vöröshagymát egészen apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, majd reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a lisztet, az apróra vágott ( zúzott) fokhagymát,kevés sertészsírt, 1 kiskanál sót, ízlés szerint őrölt fekete borsot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha nem hig, de nem is túl száraz a massza. Serpenyőben a sertészsírt megforrósítjuk. A masszából evőkanállal adagokat szaggatunk, amit ellapítunk, de csak annyira, hogy a forró zsiradék ne lepje be. Ha a sülő darab széle pirulni kezd, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük, majd a zsiradékot lecsöpögtetve tányérra szedjük. Melegen fogyasszuk.
A tetejét ízesíthetjük apróra vágott ( darált) teperővel, sonkával, gombapörkölttel, hideg savanyú káposztával, de erősebben borsozva hideg tejföllel is finom.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. nov. 1. 12:38
A galyasági tócsni (lapótya, görhöny, borzaska). elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.