Gyergyói szilváslepény recept
90 perc
A Gyergyói szilváslepény hozzávalói:
10 dkg. teavaj
50 dkg. liszt
2 db tojás
5 dkg. kristálycukor
fél deciliter étolaj
2 dkg. élesztő
4 dl. tej
2 dl. tejföl
só
1 kiskanál őrölt fahéj
30-40 dkg. kimagozott, érett szilva.
A díszítéshez: 2 dkg. porcukor.
A Gyergyói szilváslepény elkészítési módja:
A tejet langyosítjuk, majd belekeverjük az elmorzsolt élesztőt. Lassan hozzákeverjük a lisztet és a két tojás felvert sárgáját. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük 2-3 evőkanálnyi étolajjal, 1 kiskanál finom sóval és előbb kevés tejföllel,amit a masszához adunk.Ekkortól további tejföl hozzáadásával hígítjuk mindaddig, amíg a massza nokedli tészta sűrűségű ( minőségű ) nem lesz. Időközben felverjük a tojásfehérjét is és csipetnyi só hozzáadásáva, majd óvatosan a tésztához hozzáadva az egészet összedolgozzuk, és meleg helyen 30 -35 percig kelesztjük. Amíg a tészta kel kb. 45-60 dkg. érett szilvát kimagozunk, kevés porcukort fahéjjal elkeverünk, és a gyümölcs közé keverjük. Előveszünk egy nagyobb tepsit, amit kiolajozunk, majd a kelt tésztamasszát belesimítjuk, tetejére a kimagozott gyümölcsöt rászórjuk, elrendezzük és további kevés porcukorral elkevert fahéjjal megszórva közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Sütés után ismételten megszórjuk kevés porcukorral, díszítésképpen.
A szilva helyett alkalmazható kajszibarack, alma, körte, áfonya, de másfajta bogyós gyümölcs is.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. okt. 30. 08:21
A gyergyói szilváslepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.