Galyasági kemencében sült sertésoldalas recept
60 perc
A Galyasági kemencében sült sertésoldalas hozzávalói:
1,2- 1,5 kg
sertésoldalas
10 dkg
füstölt húsos szalonna
6-8 gerezd fokhagyma
1 evőkanál magyaros fűszerkeverék
2 evőkanálnyi sertészsír
csipetnyi őrölt fekete bors
5 cl
fehér bor
só.
A Galyasági kemencében sült sertésoldalas elkészítési módja:
Az oldalast megmossuk, megformázzuk, majd a magyaros fűszerkeverékkel, őrölt fekete borssal és finomra őrölt sóval megszórjuk, majd 2-3 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. A sütőtepsit kizsírozzuk (kiolajozzuk), majd a vékonyra vágott szalonna szeletekkel a tepsi alját kibéleljük.Az előkészített tepsi aljára 2-3 gerezd fokhagymát szeletelünk, majd a húst rárakjuk, a hús tetejét kevés zsírral megkenjük, majd a végén a maradék fokhagymát a hús tetejére szeleteljük, aláöntünk egy kevés borral kevert vizet, és az előmelegített kemencébe ( sütőbe) tolva kb. 2- 2 és fél órán keresztül sütjük a saját levével időnként megöntözve.Ha az oldalas teteje szép pirosra sült a húst kivesszük és felszeleteljük. Burgonya körettel, rizibizivel tálaljuk, de a legfinomabb friss fehér kenyérrel és savanyúsággal (a legalkalmasabb a jégben hűtött kovászos uborka).
Sütőben kb. 180 celsius fokon süssük, gyakran locsolgatva.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. okt. 26. 21:40
A galyasági kemencében sült sertésoldalas elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.