Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Vörösboros, erdei gombás tokány. recept

Vörösboros, erdei gombás tokány. recept

Elkészítési idő 90 perc

A Vörösboros, erdei gombás tokány. hozzávalói:
50 dkg
sertéshús ( tarja, comb)
40-50 dkg
vegyes erdei gomba
4-5 evőkanálnyi olíva olaj
2 db
közepes vöröshagyma
2 szál póréhagyma
2-3 db
zöldpaprika
1 db
csípős hegyes paprika
3-4 szem érett paradicsom
2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem zöld
2 evőkanál liszt
2 dl
tejföl
2 dl
száraz vörösbor 2-3 dl
csontleves (erőleves kockából is jó)
Ízlés szerint morzsolt tárkony
majoránna
kakukkfű
rozmaring


A Vörösboros, erdei gombás tokány. elkészítési módja:
A gombát megtisztítjuk, alaposan leöblítjük vízzel, majd felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, felszeleteljük, a paradicsomot megmossuk, héját ha lehet lehúzzuk és felkockázzuk. A húst vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe kevés olíva olajon az apróra vágott vöröshagyma jó felét üvegesre pirítjuk, majd erre rakjuk a paprikát, a paradicsomot és a felszeletelt gombát és lassú tűzön pároljuk. Ha félig kész hozzáadjuk a póréhagyma többségét és az apróra vágott petrezselyemzöld felét, csipetnyi sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, de a többi fűszerből is szórjunk rá - ízlés szerint. Itt legyünk óvatosabbak ! Szükség szerint kevergetés közben csontlével hígítjuk, majd lesütjük zsiradékra és levesszük a tűzről.Most egy másik edénybe öntjük az olívaolaj maradék, de nagyobb részét s ezen a félretett vöröshagymát jól lepirítjuk. Rátesszük a húst és erős tűzön kevergetve hirtelen átsütjük, majd a csontlé maradékával felöntjük annyira, hogy a húst éppen hogy ellepje. Ízlés szerint fűszerezzük, de ne sózzuk. A majoránnából valamivel többet szórjunk bele. Ekkor hozzáadjuk a maradék póréhagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöld többi részét is. Ha szükséges közben felöntjük apránként a vörösborral,de lényegében fedő nélkül készre kell pároljuk. és a már előkészített gombás-lecsós rész is hozzáadjuk. Ekkor megszórjuk a liszttel, ráöntjük a tejfölt és jól elkeverjük, átforraljuk, ha szükséges utánaízesítjük és tálaljuk. Házi tarhonya, galuska, rizs vagy erdélyi puliszka köret illik hozzá.

az ételt készíthetjük marhalábszárból is. Az erdei gombák helyett lehet csiperke gombát is alkalmazni. Az erdei gombák közül a kemény húsúak a megfelelők ( pereszke, rókagomba, szürke tölcsérgomba, stb.)


Kategória: Zöldséges ételek receptjei


A vörösboros, erdei gombás tokány. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook