Ha egy betegség állapota végleges a szakorvosi igazoláson, akkor nem kell többet menni vizsgálatra? (tudásbázis)
Megnézte, azt mondja ők nagyon tudják a matematikát, ami nálunk az egyik legsúlyosabb tünet, hogy ő egyáltalán nem érti a számok fogalmát. Diszkalkulia zavar az egyik betegsége, viszont nyelvből zseni szinten van. Olyan középiskolába megy ahol nem lesz fizika-kémia matekból felmentése van így ki tud bontakozni a humán tárgyakból. Van iskola pszichológus aki segítheti esetleg majd. Nem hajlandó további vizsgálatokra és én nem is akarom kényszeríteni erre, hiszen értelmetlen.
Örülök :) ... a csemeték nem egyszer hihetetlenek nyelvtudás tekintetében is ;)
❤️
Nagyon kedves vagy, megnéztem és tetszett már amennyit értek belőle, viszont a gyemek perfect angol neki biztosan könnyebb lesz :)
Nem a gyermekednek gondoltam a podcast-et, hanem Neked :) De még az is lehet, hogy az ő érdeklődését is felkeltené ;) Én is másoktól hallottam róla, szájhagyomány útján terjed a híre, mert sokak életébe hatalmas változást hozott mindaz, ami ott elhangzott. Ez csak egy lehetőség, ha esetleg a hagyományos módszereken túl is nyitott vagy arra, hogy mi az, ami valójában működhet egy ilyen gyermekkel, mire képesek, amit nem is gondolnánk, mi mindent érzékelnek a világból stb.? Csak ha van kedved hozzá, persze :)
Nem kap FOT-ot még 14 éves emelt családi és én a GYOD-ot kapom. Nem ismeri a számokat, az analóg órát sem érti, ugyan abba a ruhákba akar csak öltözködni, mindenhol szorong, utálja az új dolgokat, idegenekkel egyáltalán nem kommunikál. Letépkedi a körmeit, nem képes a táskájába bepakolni és sorolhatnám még. Amit te írsz az 18 éves korától lesz aktuális.
Gondolom akkor kap fogyatékossági támogatást, te pedig az ápolója/gondozója vagy, így jár neked a gyod. Ez esetben ugyanúgy el kell menni bizottság elé, ott kivizsgálják, és majd tőlük kapod meg a véglegesítést. Hiába volt ráírva szakorvos által a papíromra, hogy nem vagyok rehabilitálható, és az állapotom végleges, a bizottság felülbírálta, egészen a tavalyig.
Nagyon szépen köszönöm <3
Értem! Sajnos ebben az országban a jogszabályokban leírt tételek sem mindig mennek át változatlanul a napi gyakorlatba, ezért javasoltam, hogy egyeztetni kell az illetékes orvossal.
De a Ti helyzetetekben ez sem megoldás, a változó orvoslás miatt, ezért megoldásként ezt tenném a helyedben: írásos tájékoztatást kérnék (mert annak nyoma van és marad!) a
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ-tól ezen a címen:
Email: info@egeszsegvonal.gov.hu
Ha telefonon is érdeklődnél:
Telefonszám: +36 1 476 11 00,
Általános tájékoztatás: 1812
Sok sikert!
Persze, egy betöltetlen körzet vagyunk minden nap másik orvos rendel,falu. Inkább az aszisztens nővel szoktam kommunikálni, gyógyszert íratni. Nem egyszerű ez a helyzet, én igazából azt szeretném tudni, hogy mivel végleges ne kelljen kórházakba hurcolni feleslegesen.
De biztosan van egy házi gyermekorvosotok, akihez mondjuk egy influenza vagy más szokványos betegség miatt elmentek. Vele lenne jó ezt egyeztetned, anélkül, hogy a gyermeket is odavinnéd.
Köszönöm szépen! Már nem rendel az a doktornő akihez jártunk, a gyerekem máshoz pedig nem akar menni. Ennél se volt eredménye, egy mukkot nem szólt csak végig stresszelte a beszélgetéseket, ami egyoldalú volt, mert nem kommunikál senkivel. Pont jó ha 18 éves koráig érvényes, köszönöm!
Érthető! De neked kellett volna, kell tisztáznod, hogy a végleges állapot megállapítása valóban azt jelenti-e, amit az előző kommentemben a joszabályok alapján írtam, hogy nem kellenek további szakorvosi felülvizsgálatok!
Nagyon kedves vagy, köszönöm! Az igazság az hogy nem akar már vizsgálatokra menni, retteg az orvosoktól és hát nincs is értelme mert egy szót nem beszél a pszichológusnak. Nem akarom feleslegesen gyötörni még ezzel is, igazából végleges az állapot.
Kedves Fórumnyitó, amit most írok, az nem közvetlenül a kérdésedhez kapcsolódik, de ahogy olvastam a kiírásodat, rögtön beugrott a The Telepathy Tapes sorozat. Nem tudom, hogy értesz-e angolul? A sorozatot, ami Ky Dickens dokumentumfilm-rendező paradigma döntögető podcast-je, a youtube-on is megtalálod, ha rákeresel a fent írt címre, és kifejezetten autista gyerekek képességeivel foglalkozik. A honlap:
[link]
Több jogszabályi helyen is ilyeneket találtam:
- "az állapot véglegessége folytán rendszeres felülvizsgálat nem szükséges"
- "az igazolás legfeljebb az ápolt személy 18. életévének betöltéséig érvényes" - ez az emelt szintű családi pótlék, illetve az esetleges adókedvezményeknél számít.
Jobb lett volna az igazolást kiadó szakorvostól megkérdezni ezt, vagy most azzal az orvossal egyeztetni, aki tartósan a gyermek kezelő orvosának fog számítani, mert ki tudja, milyen belső protokollok lehetnek még.
Levéglegesítette az állapotát gyermekemnek a szakorvos súlyos fogyatékosságra. Ez azt jelenti, hogy további vizsgálata nem szükséges? Autizmus spektrum zavar nem gyógyítható, kezelhető. Heti 2 fejlesztést kap gyógypedagósgustól, a pszichológus nem tud már vele mit kezdeni.
További ajánlott fórumok: