Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Savanyú káposztás babgulyás bográcsban recept

Savanyú káposztás babgulyás bográcsban recept

Elkészítési idő 150 perc

A Savanyú káposztás babgulyás bográcsban hozzávalói:
Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja, de lehet vegyesen is)
50 dkg száraz vagy 80 dkg
fejtett bab
50-60 dkg házi savanyú káposzta (lehet konzerv is)
25 dkg füstölt házi kolbász
2-3 db
babérlevél
3 db közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 evőkanálnyi csemege paprikakrém,(1 evőkanálnyi csípős paparikakrémis, ha a társaság szereti)
1 evőkanálnyi fűszerpaprika
2 liter csontleves (lehet erőleves kockából is)
2 csokor friss kapor
A galuskához: liszt
tojás
csipetnyi só
víz.


A Savanyú káposztás babgulyás bográcsban elkészítési módja:
Előző este ha száraz babot használunk, akkor a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. A bográcsba 3 liternyi hideg vízet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet (amit készíthetünk leveskockából is). Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha lehet, akkor a csípősből is teszünk hozzá, de gyermekek esetében jobb, ha tálaláskor kínájuk). Ha félig megfőtt az étel hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát, mert jó ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Most teljesen készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporra és kínáljuk friss fehér kenyérrel. Jófajta vörösbor illik hozzá.

Erdélyben tejfölös habarással is dúsítják az ételt, de ez ízlés kérdése.Viszont őrölt fekete bors helyett borsikafüvet, kapor helyett lestyán használnak.


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A savanyú káposztás babgulyás bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook