Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Reflux okozhat fullasztó köhögést? fórum

Reflux okozhat fullasztó köhögést? (tudásbázis)

14. komor
tegnap 21:55

Sajnos a tapasztalatom szerint nincs egy mindenkire azonos módon ható gyógyító kúra. Mindenkinek magának kell kikísérletezni, hogy mi a jó neki. Az orvosok sem egyformák, van amikor leszólják egymás gyógymódjait.

Nekem például a famotidin hatóanyagú gyógyszerek hatnak jól. Például az apo-famotidin.Egy dokinő elmaradottnak mondta ezt és proton pumpát írt fel. Olyan gyomorégésem lett tőle, hogy rögtön leálltam róla. Másnál gondolom működőképes a szer, nálam nem.

Van amikor kívánom a tejet, főleg lefekvés előtt, máskor meg nem tudnám inni. Van amikor a joghurt a nyerő, máskor savat okoz. Természetesen vannak, amelyek egyértelműen savasan hatnak. Ezeket úgy eszem, iszom, hogy előre bekalkulálom a hatásukat. Ilyen például a tea, a csoki, paradicsom, az alkohol, stb.

Állítólag csak a esetek egy részénél tudják az emberek, hogy refluxuk van, én is a cső lenyelése után szembesültem ezzel.

13. 55Judit (válaszként erre: 8. - Alinka01)
tegnap 14:12
Hát nem semmi észjárásod van. Feltételezem ha megemlítettük volna a hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazott akupunktúrát vagy amit mi magunk is végezhetünk az akupresszúrás kezelést is a mi népi gyógymódunk mellett, az egyenesen istenkáromlás lett volna.
12. Enissa (válaszként erre: 8. - Alinka01)
tegnap 13:46

Mielőtt villogtatod az agyaraidat, tanulmányozd a netet, talán megvilágisodik az elméd. A népgyógyászat sikeresen alkalmazta, sőt professzor is ajánlotta.

Egyedül a zöld árnyalatú nem jó.

11. K-né Zsóka (válaszként erre: 8. - Alinka01)
tegnap 13:30
Néha hallgatni arany. Tudod, nincs ostobább ember annál, aki elutasít valamit, amit nem ismer. Tudsz te bármit is a régi orvoslásról? Fogalmad nincs semmiről, de kardot rántasz a modernkori gyógyítás mellett. Ez nem baj, mindaddig, amíg nem degradálóan írsz a régi gyógymódokról. Tudod, van, akit a gyógytea mentett meg. De gondolom, te ezek fölött átsiklasz.
tegnap 13:08

Amennyiben már kaptál gyógyszert akkor bizonyára orvos is látott. Csak elő kellene szedni a régi papírokat, egészen bizonyos, hogy mellékelve van, hogy mit ajánlott és mit nem ajánlott enni ha a tünetek fokozódnak./Ecetes dolgok elhagyása, helyette natúr citromlé, erős fűszerek elhagyása, pl bors helyett borsikafű. Vöröshagyma helyett lila vagy fehér hagyma, ki melyiket bírja. Konzervek és tartósítószerek kerülése. Friss kenyér helyett pirítós vagy kétszersült.

A reflux miatt lehet félrenyelés, ami ha nem is jelentős mégis lehet oka a gyakori köhögésnek./kémiai és mechanikus inger is okozza/.

A házipatika oldalon sok megszívlelendő javaslat van.

Ilyenkor tavasszal és a nyár végén étrendtől függetlenül is változhat a savtermelés, szinte mindenkinél fokozódik.

Az étrendi beállítás a legfontosabb, mert az ajánlások nem mindegyike egyformán hat , ezt ki kell tapasztalni és kőkeményen betartani.

A gyógyszerszedés mellett hatékony lehet az alma, ami a benne lévő savak ellenére jó hatású, mert a pektin tartalma bevonatot képez a gyomorban. Nem szabad túlzásba vinni de 1-2 késhegynyi szódabikarbóna is jó és gyors hatású. Nekem a legjobban bevált a kék színű airwaves rágógumi elszopogatása ,amelyben a nem részletezett aromák a hatékonyak, ez egy régóta kipróbált és hatékony módszer. 1-2 háztartási keksz is néha életmentő tud lenni.

Fekete kávé átmeneti kihagyása . Később koffeinmentes változattal tovább vagy legalább részben legyen mentes vagy pótkávé, tejjel vagy tejszínnel , ami kevésbé okoz savtermelést. /általában, de nem mindig /

A fekete tea helyett nagyon finom gyümölcsteák vannak.

Ha a reflux mellkasi fájdalomhoz vezet azonnal orvos kell!

De az esetek többségében szépen kordában tartható, légy óvatos.

9. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 8. - Alinka01)
tegnap 07:10
Köszönöm.
tegnapelőtt 20:53

No, ez a kommentelgetés itt már a napokban a köhögősöknek adott szakszerűtlen, felelőtlen tanácsok színvonalát is alulmúlja.

Mint sajnos több mint 10 éve gyakorló refluxos már nagyon sok komoly szakirodalmat elolvastam erről, és csak ezt tudom javasolni a sorstársaknak is, ahelyett, hogy ilyen bunkó mód sértő, alázó szövegeket nyomjanak a képükbe, mint ez a parasztorvostól vagy mitől származó szöveg. Jó érzésű ember ilyet nem ír betegekről, betegeknek. Felháborító ilyet beidézni!

Konkrétan csak egy-két dologra reagálnék:

- A nyerskrumpli nem ajánlatos, mert az maga is okozhat emésztési zavarokat, sőt, allergizálhat is.

- A prazolok protonpumpa gátló szerek, amelyeket folyamatosan kell szedni, hogy csökkentsék a gyomorsav termelését. Ezek NEM gyomorsav lekötő szerek, amelyek a már megtermelt gyomorsavat közömbösítik!

- Amióta ezek a protonpumpagátlók alkalmazásban vannak, lényegesen lecsökkent a gyomorfekélyesek, sőt a gyomorrák-betegségek száma is. Fölösleges ezzel rémísztgetni!

- A szakmai ajánlások és nem az össze-vissza beszédek! - alapján mindenki maga kell, hogy kialakítsa a reflux-étrendjét. Mert nagyok az egyéni eltérések.

- Igen. Egyes ételek általában nem ajánlatosak. De itt is előfordulnak minőségi eltérések. A csokoládéval pl. valóban vigyázni kell, de vannak köztük magas minőségű étcsokik, amelyek egyáltalán nem irritálóak.

Tessék tehát beírni a keresőbe a reflux és étrend szavakat, és az olyan segítő szakmai oldalakon tájékozódni, mint pl. a hazipatika.hu, a webbeteg stb. És nem parasztbunkók 100 éves szövegeitől alázva lenni.

Minden jót, kevés panaszt kívánok a refluxszal való együttéléshez.

7. 55Judit (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 20:24

Sajnos igen sok savasító ételünk van.

Igen, nyers krumplit reszelek. Mikor olvastam erről, azt írták hogy a kinyomott levét kell pici kortyonként lenyelmi. De ennyi leve csak az újkrumplinak van. :)

nekem nagyon ritkán van rá szükségem. Bátran kipróbálhatod, azonnal hat. Az a kis lúgos nyelegetés visszasöpri a savat.

6. Enissa (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 20:01

Igen, lehet enni, inni is nyers krumpli levet, de itt van Bakos Ferenc, mátészalkai parasztorvos verse az 1950-es évekből. Megszívlelendő.

Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,

Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.

Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,

A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.

Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,

"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.

Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,

Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.

Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,

Nem emészthet attól senkinek a bele.

Beleknek bolyhait vakolattal vonja,

Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.

Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,

Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,

Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.

Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,

Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.

Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.

Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,

Szigetelő fedőt kap az az olajtól.

Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,

Ez sivár életben még örömed lehet.

5. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 4. - 55Judit)
tegnapelőtt 19:43

Nyers krumplit reszelsz?

Rengeteg kávét ittam és fekete teát az elmúlt napokban. :(

Nagyjából tudom, hogy milyen ételt nem ehetek. Pl. csoki, kakaó nagyon savasít.

4. 55Judit (válaszként erre: 3. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 19:22

Mitől szaporodhatott fel a savad? Gondold át nem-e sokat eszel, vagy este későn vacsorázol. Esetleg több savasító élelmiszert fogyasztasz a lúgosítókhoz képest. Guglizd ki ezeket és ha tudsz, változtathatsz az arányokon. Jó hogy el tudtad hagyni a kávét, én sajnos nagyon szeretem :)

Én azonnali tűzoltásnak egy kisebb tojásnyi darab krumplit szoktam lereszelni a legkisebb reszelőn, és azt kicsi falatokban elszopogatom, nyelegetem. Vagy újabban mivel glicin mindig van itthon, egy fél teáskanálnyit abból szopogatok el. Ezek azonnal hatnak. Ha csak egy mód van rá, tablettát nem veszek be. Azoknak nem csak hasznuk van.

3. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 2. - 55Judit)
tegnapelőtt 18:43
Vettem be pantropazolt meg iktattam a koffeint. Szokott lenni savam, de nem ilyen brutális.
2. 55Judit (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 18:30
Lehet bizony! Én kéretlen tanácsot nem szeretek osztogatni, de találsz gyors segítséget guglival is, nem kell azonnal gyógyszareket bekapkodni. nagy ritkán nekem is feljön a savam, inkább múlt időben, de azonnal lerendeztem. Én nem bírom ezt.
tegnapelőtt 17:59
Két napja ég a torkom, nyelvem, mintha, fekvésnél nagyon mar, szinte az orromban érzem a savat. El is dugult orrom. Ma pedig fullasztó köhögésem is volt, mintha szorongatnák a légcsövem. Ez lehet refluxos tünet?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook