Májgaluskaleves bográcsban recept
60 perc
A Májgaluskaleves bográcsban hozzávalói:
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
4 evőkanál étolaj
1-1 kiskanál ételízesítő és só
1 kiskanál csípős fűszerpaprika
A májgombóchoz: 1 db zsemle
20 dkg csirkemáj
1 db tojás
2 evőkanál finom liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1-1 mokkáskanál só és majoránna
csipetnyi őrölt fekete bors
A tetejére: fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld.
A Májgaluskaleves bográcsban elkészítési módja:
A leveshez való összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselymet félkarikára szeleteljük, Bográcsban az olajon, közepes tűzön a hagymát a petrezselyem felével együtt megfuttatjuk, majd egy jó evőkanálnyit kiveszünk belőle a májgombóchoz. A bográcsban maradókhoz a zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk vigyázva, nehogy megégjen. Ekkor vízzel fölöntjük és nagy lángon fölforraljuk. Megsózzuk, ételízesítővel és paprikafűszerrel ízesítjük és kis lángon puhára főzzük. Közben a zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, és a májjal (akár a szívvel együtt is) ledaráljuk. A tojást, a zsemlemorzsát és a lisztet hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, és ízesítjük a félretett hagymás petrezselyemmel.Ha a massza lágy szabályos gombócokat nem lehet belőle formázni, - viszont főzés után is ó puha marad. Ezért két vízbe mártott kiskanál segítségével formázva szaggatjuk a puha zöldséghez. Közepes tűz felett kb. 5 percig főzzük, végül a maradék petrezselyemmel behintve tálaljuk
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. aug. 2. 12:10
A májgaluskaleves bográcsban elkészítési módja és hozzávalói.