Különleges gombasaláta recept
A Különleges gombasaláta hozzávalói:50 dkg gomba
1 szép szál kígyóuborka
1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt
2 dl majonéz
1 dl tejföl
1 dl ketchup (vagy házilag fûszerezett sûrû paradicsommártás)
4 evõkanál olaj
2 evõkanál vörösbor
1 csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál törött fekete bors
teáskanálnyi só
csipetnyi porcukor.
A Különleges gombasaláta elkészítési módja:
A gombát gondosan, folyó víz alatt megmosom, de nem áztatom, mert értékes tápanyagai hamar kiáznak. Szárát "kihegyezem". (Hogy minél kevesebb legyen a veszteség, a homokos-földes részt úgy vágom le a tönk végérõl, mintha ceruzát hegyeznék.) Kockákra aprítom a megmosott, hámozatlan, héjas uborkával együtt. Az olajat serpenyõben felforrósítom és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihûljön. Közben elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, csipetnyi cukorral fûszerezem. A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem. Befedem és a hûtõszekrényben két órán keresztül érlelem. Aznap, de legkésõbb másnap el kell fogyasztani, mert a gomba nagyon hamar romlik!
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. máj. 6. 16:15
A különleges gombasaláta elkészítési módja és hozzávalói.