Főoldal » Receptek » Befőttek, lekvárok receptjei » Körtekompót télire recept

Körtekompót télire recept

A Körtekompót télire hozzávalói:
5 kg érett, de még kemény körte (én az augusztusban érő fajtákat kedvelem)
cukor
citromsav
egész fahéj
egész szegfűszeg
nátrium benzoát
víz


A Körtekompót télire elkészítési módja:
A körtéket meghámozom, negyedelem, kikanyarítom a magházat, és az esetleges szépséghibás részeket. A negyedeket további két három vékony szeletre vágom, és azonnal citromleves vízbe dobom, a barnulás megelőzésére. Egy nagyobb edényben szirupot készítek, egy liter vízhez kb 30 dkg cukrot adok, de ez mindenki ízlésétől és a gyümölcs édességétől is függ. Továbbá hozzáadom a fűszereket, és késhegynyi citromsavat is. Ha forr, kisebb adagokban roppanóan puhára főzöm benne a körtét, amit aztán egyenesen a tisztára mosott és szárazra csöpögtetett üvegekbe szedek ki. Ha a körte elfogyott, belekanalazom a szirupot, amiben főtt, az üvegekbe, tetejükre egy-egy mokkáskanál nátrium benzoátot teszek. Tetejére befőzőfólia, majd az üveg kupakja kerül. 24 órára száraz dunsztba -ágyba, párnák közé:)- helyezem, ezután rakom a végleges helyére.

A citromsav csak a szín megőrzéséhez járul hozzá, ezért pici kell belőle, nehogy túl savanyú legyen a kompót. Az első kifőzött adagból érdemes egyet megkóstolni, és ha szükséges, még ekkor lehet hozzá további cukrot tenni.


Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei


A körtekompót télire elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook