Málnás linzer recept
A Málnás linzer hozzávalói:Tésztához:
350 g búzaliszt
1 és fél csapott teáskanál Sütőpor
200 g porcukor
1 tasak Bourbon Vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
1 tojásfehérje (közepes méretű)
175 g lágy vaj vagy margarin
150 g darált mandula
Töltelékhez:
500 g málna
1-2 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1-2 késhegynyi őrölt fahéj
1 tasak Dzsemfix Extra 2:1
250 g cukor
1 tasak Citromsav
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes méretű)
2 teáskanál tej
50 g szeletelt mandula
300 g málna
A Málnás linzer elkészítési módja:
A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A málnát óvatosan megmossuk, jól lecsöpögtetjük, 300 g ép szemet kimérünk belőle, és félretesszük a díszítéshez. A lisztet a sütőporral elkeverjük, egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát fóliába csavarjuk, és fél órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A tészta 2/3 részét enyhén belisztezett munkalapon téglalap alakúvá nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével az előkészített tepsibe fektetjük. Széleit kicsit meghúzzuk, hogy a tésztának peremet alakítsunk ki. Egy villával a tésztát megszurkáljuk. A maradék tésztát rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A málnát egy főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a dzsemfixszet és a citromsavat, és jól elkeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, majd a tésztán egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd egy derelyeszaggató segítségével fél cm vastag csíkokat vágunk belőle. A csíkokat átlósan a lekvárra fektetjük. A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztacsíkokat megkenjük vele. Végül a süteményt a szeletelt mandulával megszórjuk, a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40 perc
A megsült süteményt a sütőformában hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor a süteményt a félretett friss málnaszemekkel díszítjük, porcukorral meghintve tálaljuk
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tavaszi szél, 2009. júl. 6. 07:46
A málnás linzer elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.