Szederlepény mandulagrillázzsal recept
A Szederlepény mandulagrillázzsal hozzávalói:A kevert tésztához:
150 g lágyvaj vagy margarin
100 g cukor
4 tojás (közepes méretű)
200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker sütőpor
50 g hámozott, őrölt mandula
A tetejére:
200 ml tejszín
1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding vanília 300 ml frissen préselt narancslé 80 g cukor 250 g szeder
A grillázshoz:
50 g hámozott, vagdalt mandula
70 g cukor
A Szederlepény mandulagrillázzsal elkészítési módja:
A tésztához keverőtálban, konyhai robotgéppel habosra keverjük a vajat. Apránként belekeverjük a cukrot, és tovább keverjük, míg sima és egyenletes nem lesz. Ekkor egyenként beletesszük a tojásokat, és a masszát mindegyikkel kb. fél percig keverjük. Két részletben, közepes fokozaton belekeverjük a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és mandulát. A tésztát (26 cm átmérőjű, kikent) torta – vagy lepényformába töltjük, tetejét elsimítjuk. A tetejéhez a pudingport jól összekeverjük a tejszínnel. A narancslevet és cukrot edényben felforraljuk. A tejszínes pudingport a tűzhelyről levett narancslébe keverjük, utána keverés közben jól felfőzzük. A kész pudingot, ha kissé lehűlt, a tésztalapra kenjük. A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, és elosztjuk a pudingon. A grillázshoz a mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül, keverés közben aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és karamellizáljuk. A mandulás karamellt elosztjuk a szeder tetején. A formát az előmelegített sütő rácsára rakjuk, és megsütjük a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40 perc
A lepényt a süteményrácsra helyezett formában hűlni hagyjuk, majd tálra tesszük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: a820912c87, 2007. aug. 17. 15:08
A szederlepény mandulagrillázzsal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.