Házi fűszeres sajt recept
180 perc
A Házi fűszeres sajt hozzávalói:
1kg túró
1l tej
5dkg margarin, vagy teavaj
1 tojás sárgája
1 ek só
1 kk szódabikarbóna
fűszerek (oregánó, fokhagyma, csilipaprika, erős pista, BÁRMI)
A Házi fűszeres sajt elkészítési módja:
A tejet feltesszük forrni, beletörjük a túrót és lassú tűzön addig kevergetjük amíg a tej kicsit megsárgul, savósodik, a túró pedig egy gombócba áll, kissé nyúlós, gumis lesz. Tegyük a gombócot egy szűrőbe, hagyjuk amíg kihűl, utána kézzel nyomkodjuk ki belőle a lehető legtöbb folyadékot. Vágjuk kockára. Egy teflonos lábosban olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a fűszereket, majd röktön dobjuk bele a kockára vágott túrót. Lasssú tűzön keverjük. Ha elolvadt sózzuk, keverjük hozzá a szódabikarbónát, és dobjuk hozzá a tojássárgáját. Könnyen leég és a tojás is konyonyásodhat, ezért álljunk neki vadul keverni! Amint egynemű lesz (nincsenek benne túrócsomók), zárjuk el a gázt, és egy celofánnal kibélelt formába öntsük bele. Ha kihűlt borítsuk tányérra, és húzzuk le a celofánt. Egy könnyen szelhető félkemény sajtot kapunk.
A túró lehet "büdös" is. Ez nem ront a sajt ízélményén, inkább javít.
Ha fokhagymát rakunk bele, akkor a túróval együtt adagoljuk a vajhoz, lehetőleg reszelve.
Ügyesebbek alakíthatják is a sajtot.
Ilyenkor a még forró sajtot öntsük zsírozott deszkára. Zsírozott nyújtófával kinyújthatjuk, csíkokra vághatjuk, fonhatjuk. Dolgozzunk vele gyorsan mert nme jó visszamelegíteni.
Az edényből ne kaparjuk ki a szélén maradt sajtot, mert darabkákat képez a tömbben.
Tartsuk meg kóstolónak (nálunk lapkasajt lett a becses neve!)
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Miramira77, 2011. dec. 16. 13:13
A házi fűszeres sajt elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.