Fűszeres leves recept
A Fűszeres leves hozzávalói:1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem
2 fej vöröshagyma
1-2 szem kapribogyó
4 szem olívabogyó
1 l tyúkhúsalaplé
1 babérlevél
1 kis darab fahéj
csipetnyi friss kakukkfű
csipetnyi friss majoránna
fokhagymasó
2 dl bor
1,5 dl tejszín
2 evőkanál vaj
4 szelet rozskenyér
15 dkg trappista sajt
A Fűszeres leves elkészítési módja:
A megtisztított sárgarépát és a burgonyát előbb hosszában, majd harántszeletekben vágjuk, hogy alakzatot kapjunk. A fokhagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk minél kisebbre. A lehéjazott vöröshagymát, a kapribogyót és az olívabogyót vékony karikára szeleteljük. Kb. 4-5 deci tyúkhúslevest tűzre teszünk, s ha már forr, a hozzávalókat a következő sorrendben tesszük bele: - hagyma, répa, burgonya (kb. 5 percig nagy lángon fő), - petrezselyemzöld és fokhagyma, amit 2 perc főzés után követ: - a kapribogyó és olívabogyó (ismét 2 perc főzés), - babérlevél és fahéj (2 percig fő, és kiszedjük a levesből). Amikor az összes hozzávaló benne van, kakukkfűvel és majoránnával, majd fokhagymás sóval fűszerezzük. Kb. 5 perc után (ha már a zöldség puha) állandóan keverve beleöntjük a bort és végül a tejszínt. A tűzről lehúzzuk, azután lefedve kb. 5 percet pihentetjük tálalás előtt. Egy serpenyőben vajat olvasztunk. A háromszög alakúra vágott rozskenyeret megpirítjuk a vajon, megszórjuk sajttal és fokhagymás sóval. Tálalásnál a tányérba szedünk a pirított rozskenyérből, rámerjük a forró levest, és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Ezt a receptet netről tanultam. Nagyon finom, illik hétköznapra, alkalmakra igy egyaránt.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: lackó-zsanett, 2009. okt. 30. 10:24
A fűszeres leves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.