Csernobili atomkatasztrófa (beszélgetés)
Nincs, akkor még nem éltem. De a történelem azt mondják megismétli önmagát.
De sokat foglalkozott vele média. Olvastam furcsa dolgokról: fekete rigó szelleme, torzszülöttek, hatlábú kutyák, többfejű állatok. A stalkerek, akik jártak oda és ezzel menőztek. Gondolom Japánban is így lehet, mert ott is volt kettő atomcsapás. A nagy harcsákról is olvastam, amelyek megették a madarakat, mert ki tudtak szökni a vízből. Azt írták, hogy tudtak beszélni oroszul vagy ukránul , mert mutálodtak az emberrel.
Tudom ,egy korosztály vagyunk.
De mi (Te és én)megúsztuk ,lehetett volna sokkal rosszabb.
És hála az égnek a férjed is.
Így sokan vagyunk.
A férjem Csernobil után 4 évvel lett rákos. Én is pm beteg vagyok...
Ha élménynek lehet nevezni,egy jó kis papilláris carcinoma(pajzsmirigy rák).
Nem bizonyítható,de sanszos.
Bölcsis voltam, annyi emlékem van hogy salátát etettek velünk spenóttal. Nyilván a kutyának se kellett feletették a menzán.
Anyám eléggé meg volt emiatt borulva. A korosztàlyom elég gerhás is, holnap is egy 40 eleje srác temetésére megyek.
Eléggé elhallgatták, hogy mekkora baj van, akkor hallottunk róla, mikor más országok észlelték.
Jód tablettáról fogalmunk sem volt, csak később kezdték emlegetni.
Mossuk meg jól a salátát, meg a zöldségeket, a piacon ott fonnyadt el halomra a saláta az eladóknál.
Később, hogy elvigyék a primőr árut, mindre kiírták, hogy melegházi, nem szabadföldi.
Senki nem mondta, hogy szedjünk bármit. Azt mondták, hogy nincs semmi gond, mossuk meg jobban a zöldséget és gyümölcsöt. Még utalás sem volt arra, hogy kell jód vagy bármi.
Nem mentem be a gyógyszertárba, mert fogalmam se volt, hogy be kell bemennem.
Jód tablettát? Hol éltél akkor?
Itthon, Magyarországon, senkinek nem adtak.
Fiatalon,, benne az élet sűrűjében, munka,szórakozás,barátok, minden ami kell.
Kevés hír,,az se komoly.
Bevallom nem foglalkoztam vele.
Most meg már rá gondolni sem szeretek.
Sugárzóan boldog voltam aznap este.
Amúgy nincs, csak pár éves voltam.