Alessandro rakott krumplija kelkáposztával recept
80 perc
Az Alessandro rakott krumplija kelkáposztával hozzávalói:
kb. 6 személyre:
1 kg burgonya,
1/2 fej kelkáposzta,
1 pár debreceni kolbász,
3 db keményre főtt tojás,
2 dl tejföl,
1,5 dl tej,
15 dkg reszelt sajt,
50 dkg darált hús,
2 doboz szeletelt gombakonzerv,
2 nagyobb fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 kanál sült sertészsír,
3 kanál étolaj,
1 kanál darált sózott paprika,
1 db csípős zöldpaprika,
1 db paradicsom,
1 dl vörösbor
ízlés szerint: patikasó, őrölt színes bors, őrölt kömény, morzsolt majoránna, csemege őrölt pirospaprika
Az Alessandro rakott krumplija kelkáposztával elkészítési módja:
Először elkészítem a darálthúsos alapot. A zsiradékon a megtisztított és felaprított vöröshagymákat közepes hőfokon 5-6 percig párolom. Hozzáadom a felszeletelt paprikát és a paradicsomot is, majd pár perc után a sózott darált paprikát és az összes fűszert az őrölt pirospaprika kivételével. Ezután lehet a fokhagymákat is belereszelni. Ezt követően a darált húst és a gombát is hozzáadom a pörköltalaphoz. Néhány percig pirítom, majd löttyintek alá egy fél pohárka vörösbort is. Miután elfőtte a levét meghintem az őrölt pirospaprikával és kb. 1 dl vízzel felöntöm, majd hagyom fedő alatt kis lángon párolódni az egészet kb. 20 percig. Közben néha megkavargatom. Ezalatt egy pároló edényben kb. 20 percig előfőzöm hájában a burgonyát. Egy nagyobb tepsit kikenek egy kis zsiradékkal (vaj, libazsír...). Ezután kezdem a felszeletelt burgonya felének a rétegezésével, melyet a darált gombás hús követ. Ezután jöhet a vékonyra szeletelt kelkáposzta. Utána ráhelyezem a felszeletelt kolbászokat. Majd a felkarikázott főtt tojások jönnek és a maradék burgonya. Végül rálocsolom a tejjel elkevert tejfölt, amit kevés sóval is ízesítek. 220 C fokos sütőben fél óráig sütöm. Már csak a reszelt sajt kerül az egész tetejére egyenletesen elosztva. 15 percig még visszateszem a sütőbe, de már csak 180 C-on, hogy a sajt is kicsit megpiruljon a tetején, de ne égjen meg. A sütőből kivéve kb. fél órát pihentetem tálalás előtt.
Jó étvágyat kívánok ehhez a különleges rakott krumplihoz!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2019. febr. 16. 21:26
Az alessandro rakott krumplija kelkáposztával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.