Uborkás tüdő zsemlegombóccal recept
90 perc
603 kcal
4 személyre:
60 dkg sertéstüdő
1 fej vöröshagyma
2 babérlevél
3 evőkanál olaj
2 dkg liszt
2 evőkanál mustár
10 dkg csemege uborka
2 dl tejföl
A zsemlegombóchoz:
6 szikkadt zsemle
3 dkg vaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
2 tojás
1-1,5 dl tej
Az Uborkás tüdő zsemlegombóccal elkészítési módja:
A tüdőt megmossuk, kivágjuk a vastagabb légcsöveket, és feltesszük főni. A forrás megkezdése után pár perccel lemossuk, és ismét tiszta vízben tesszük fel főzni. Sózzuk, beletesszük a megtisztított hagymát, a babérlevelet és puhulásig főzzük. A habját mindig leszedjük. Amikor a tüdő megfőtt, kivesszük, vékonyra összevágjuk, és a levét leszűrjük. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a lisztet, rátesszük a mustárt, azt is lepirítjuk kicsit. Felöntjük a főzőlével, és kevés uborkalével. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan kiforraljuk. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A kiforralt mártásba tesszük a tüdőt, az uborkát, és a tejfölt is belekeverjük. Ismét összeforraljuk, és tálaljuk. Köretnek gombócot adhatunk, amit az alatt készítünk el, ameddig fő a tüdő. A zsemlegombóchoz a zsemléket összevágjuk kis kockákra, és tálba tesszük. Vajon megfuttatjuk a petrezselymet, és a zsemlékhez adjuk. Ráütjük a tojásokat, sót, borsot szórunk rá, és hozzáadjuk a nem túl forróra felmelegített tejet. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Tálalás előtt 30 perccel sós, forrásban levő vízbe, vizes kézzel gombócokat szaggatunk, és nagyon kíméletesen megfőzzük.
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva.
Jó étvágyat hozzá!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2012. márc. 26. 16:47
Az uborkás tüdő zsemlegombóccal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.