Túrós batyu recept

Elkészítési idő 140 perc

A Túrós batyu hozzávalói:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
7,5 dkg margarin
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
4 evőkanál kristálycukor
1 csipet só

Töltelékhez:
40 dkg túró
5-6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
5 dkg mazsola
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja


A Túrós batyu elkészítési módja:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, sóval, cukorral ízesítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük. Zsiradékkal megkent sütőlapra/tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegszik. Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk.

A sütőbe érdemes tenni egy edényt kb. 2 dl vízzel, akkor könnyebb lesz a tészta.
Az elkészítési idő a kelési és sütési idővel együtt ennyi, a tényleges munka kb. 20-25 perc.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A túrós batyu elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook