Tejszínes pogácsa recept


1,1 kg liszt
37 dkg margarin
13 dkg zsír
7.5 dkg élesztő
4 dl tejszín
1+1 tojás
2 evőkanál só (vagy ízlés szerint)
A Tejszínes pogácsa elkészítési módja:
A tejszínben feloldjuk a sót, az élesztőt (felfuttatni nem kell), majd belekeverünk egy tojást. A lisztet átszitáljuk és a szobahőmérsékletű zsiradékot elmorzsoljuk benne. Ezt követően hozzáadjuk a tejszínes keveréket, és összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd (kicsi) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a másik tojással és sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Gázsütőben 3.-4. fokozaton, elektromos sütőben kb. 170 fokon sütjük.
Ebből egy nagy tálra való lesz. A zsírt nem érdemes lecserélni, mert akkor másnapra kiszárad, de ha frissen elfogy (pl. nagyobb társaság), akkor lehet tisztán margarinnal is csinálni. Teljes kiörlésű liszttel készítve több tejszínt igényel!
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: win, 2007. jan. 9. 14:11
A tejszínes pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.