Tejfölös-almás kocka recept
90 perc
A Tejfölös-almás kocka hozzávalói:
500 g liszt
220 g cukor
120 g margarin
2 db tojás
1,5 kg alma
150 ml tejföl
250 ml tej
100 g mogyoró
40 g élesztő
1 db citrom (leve és lereszelt héja)
só
liszt (a gyúráshoz)
zsiradék (a tepsi kikenéséhez)
A Tejfölös-almás kocka elkészítési módja:
1. A meglangyosított tejből vegyünk ki 6 evőkanálnyit, keverjük össze a szétmorzsolt élesztővel és kb. fél teáskanál cukorral, majd lefedve meleg helyen hagyjuk állni. 2. A reszelt citromhéjat egy nagyobb tálban keverjük össze a liszttel, 100 g cukorral, 1 tojással és egy csipet sóval. 3. A maradék tejben olvasszunk fel 100 g vajat. A felfuttatott élesztőt öntsük a tálba. Kézzel vagy robotgéppel gyúrjuk össze a tésztát, majd keverjük bele a vajas tejet is. Letakarva, meleg helyen kelesszük 30 percig. 4. Közben hámozzuk meg az almát, negyedeljük, a magházat távolítsuk el, majd vágjuk a gyümölcs húsát kisebb darabokra. 5. Egy nagyobb lábasban forraljunk fel egy fél pohár vizet, adjuk hozzá a citrom kinyomott levét és 50 g cukrot, majd tegyük bele az almadarabokat, és pároljuk fedő alatt kb. 3 percig. 6. A tejfölt keverjük ki a maradék tojással és 50 g cukorral. Az almát csöpögtessük le és hagyjuk kihűlni. 7. A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk ketté, nyújtsuk ki, és fektessük az egyik felét kivajazott tepsibe. Halmozzuk rá a párolt almát, és fedjük be a másik tésztalappal. 8. Villával szurkáljuk és kenjük meg a tojásos tejföllel, majd hintsük meg a felszeletelt mogyoróval és a maradék cukorral. 9. Végül morzsoljuk rá a megmaradt vajat, és előmelegített sütőben 200 fokon süssük körülbelül 30 percig. Ha kihűlt, vágjuk kockákra.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2015. nov. 13. 11:18
A tejfölös-almás kocka elkészítési módja és hozzávalói.