Bejgli, ami nem szárad ki recept
A Bejgli, ami nem szárad ki hozzávalói:A tésztához (6 rúdhoz):
80 dkg liszt
40 dkg főtt áttört burgonya
33 dkg margarin
20 dkg cukor
csipetnyi só
1,3 dl tejföl
1,3 dl meleg tejben futtatott 1,3 dkg friss élesztő (v. 1 púpos teáskanál szárított)
tojássárgája szükség szerint
Diós töltelékhez (3 rúdhoz):
fél dl tej
1 zacskó vaníliás cukor
15 dkg porcukor (v. ízlés szerint kevesebb)
20 dkg darált dió
1 (bio)narancs lereszelt héja
fél narancs leve
kevés rum v. rumaroma
fél kk. őrölt fahéj
1 ek. apróra vágott kandírozott narancshéj (ha van)
szükség szerint kevés zsemlemorzsa
Mákos töltelékhez (3 rúdhoz):
1 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor
15 dkg porcukor (v. ízlés szerint kevesebb)
20 dkg darált mák
1 (bio) citrom lereszelt héja
kb. fél citrom leve
kevés őrölt szegfűszeg
1 ek. apróra vágott kandírozott citromhéj (ha van)
A Bejgli, ami nem szárad ki elkészítési módja:
A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, műanyag dobozba v. tálba tesszük, amibe éppen befér,lefedjük, és hideg helyen legalább 45 percig állni hagyjuk, majd hat adagra osztjuk, amelyeket egyenként kinyújtunk és megtöltünk. (Kb. A4-es lap nagyságúra nyújtjuk a lapokat, majd a rövidebb széleit - amiket rá fogunk hajtani - elvékonyítjuk. Miután rátettük a tölteléket, a tésztaszéleket tojásfehérjével átkenjük, és azután hajtjuk, tekerjük.) A rudakat kizsírozott (v. sütőpapír) tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, fél órát hideg helyen szikkasztjuk, majd újra bekenjük tojássárgájával. Tetejét és oldalait egy spékelőtűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Töltelékek készítése: - Diós: A tejet, vaníliás cukrot, porcukrot, diót összekeverjük, felmelegítjük, majd 1 narancs lereszelt héjával, fél narancs levével, fahéjjal és – ha van – 1 ek. apróra vágott kandírozott narancshéjjal ízesítjük. Egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk. Másnap rumot/rumaromát keverhetünk még bele. - Mákos: A tejet, vaníliás cukrot, porcukrot, mákot összekeverjük, felmelegítjük, majd 1 citrom lereszelt héjával, fél citrom levével – vagy ízlés szerint kevesebbel -, szegfűszeggel és – ha van – 1 ek. apróra vágott kandírozott citromhéjjal ízesítjük. Ennek a tölteléknek is jót tesz, ha egy éjszakát a hűtőben állni hagyjuk. Még finomabb, ha meggylekvárt kenünk alá.
Frissen is kitűnő, de minél többet áll, annál finomabb és puhább lesz, a főtt krumpli miatt! De ha sokáig el akarod tartani, jól dugd el! :-)
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Lilly1, 2008. dec. 2. 14:16
A bejgli, ami nem szárad ki elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.