Orsi Epres Túrótortája recept
90 perc
180 kcal
***10 éve ez minden szülinapomkor elkészül*** :-))
Tésztához:
12 dkg finomliszt
2 ek kakaópor
6 ek porcukor
8 dkg margarin
1 tojássárga
csipetnyi só
Töltelékhez:
50 dkg tehéntúró áttörve (burgonyanyomón)
4 tojás
15 dkg porcukor
1 ek liszt
1 cs vaniliás cukor
1 ek kakaópor
Díszítés:
40 dkg eper
piros tortazselé
Az Orsi Epres Túrótortája elkészítési módja:
A tésztához a 12 dkg lisztet, 2 ek kakaóporral, 6 ek porcukorral, csipetnyi sóval elvegyítjük. 1 tojássárgájával és 8 dkg margarinnal elmorzsoljuk, összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Ha kell kis vízzel lazíthatjuk). Az összeállt tésztát folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a túrót burgonyanyomón áttörjük, 4 tojássárgájával, 15 dkg porcukorral, 1 cs vanillia cukorral és 1 ek. liszttel kikeverjük. A tojások fehérjéjét habbá verjük robotgéppel és a túrómasszába forgatjuk. A krémet kétfelé osztjuk két tálba tesszük. Az egyikbe 1 ek kakaót keverünk. Ha letelt az 1 óra a megdermedt tésztát kapcsos tortaformába (kilisztezett, vajazott) nyomkodjuk ügyesen, hogy kb. egyforma vastagságú legyen mindenhol. Evőkanál segítségével felváltva sárga-barna túrót merünk a tésztára (középről indulva, szeleteket kialakítva). Forró sütőbe tesszük és kb. 5 percig magas hőfokon (190 Celsius ha légkeveréses) majd kb. 40 percig takarékon (140 celsius légkeverésnél) sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Kihűtjük a tortát. A 40 dkg epret ízlésesen körberakjuk a tortán, piros tortazselével bevonjuk. Hűtőben dermesszük. Isteni !!! :)
Én mindig 1 nappal előtte készítem el a tortát, és másnap reggel díszítem, a fogyasztás napján, hogy ne ázzon el túlságosan az epertől.
15 szelet lesz belőle
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: pierrot, 2008. máj. 30. 21:40
Az orsi epres túrótortája elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.