Karácsonyi töltött kacsa narancsmártásban recept
A Karácsonyi töltött kacsa narancsmártásban hozzávalói:30 dkg kacsamáj,
2 dl kacsa- vagy libazsír,
10 dkg sárgarépa,
15 dkg alma,
10 dkg fehérrépa ,
15 dkg vörös hagyma,
5 dl száraz vörösbor,
5 db narancs,
10 szem borókabogyó,
2 dkg liszt,
1 dl hús alap lé vagy víz,
ízlés szerint fokhagyma,
só,
őrölt és egész fekete bors.
A Karácsonyi töltött kacsa narancsmártásban elkészítési módja:
Megmosott egész kacsákhoz készítek tölteléket. Egy tálba teszem a tejbe áztatott és jól kinyomkodott, darált vagy szitán áttört zsemléket, majd apróra vágott, megpirított gomba és petrezselyem is kerül a tálba. Hozzákeverem a tojást és a 30 dkg darált kacsamájat. Sózom, borsozom, majd az egészet töltelékké dolgozom össze, és a kacsa hasüregébe töltöm. A hasüreg nyílását össze varrom vagy összetűzöm. Akkora lábosba, amekkorába a kacsa belefér, kevés forró zsiradékon elősütöm a betöltött kacsát. Amíg sül, szórok mellé karikázott sárgarépát, almát, fehér gyökeret, vöröshagymát. Ha mindenhol megpirult, a kacsát átteszem egy tepsibe, és melléborítom a vele együtt sült zöldségeket is. Öntök alá 3 dl vörösbort és 2 dl vizet. Ezt követően szórok még rá borókabogyót, egész borsot, fokhagymát, és 2 db narancsot is teszek mellé héj nélkül felcikkezve. 180 fokos sütőben, állandó locsolgatás mellett kb. 2 óra alatt készre sül. Ha puha és ropogós a kacsa, kiveszem a tepsiből. Azokat a zöldségeket, amin sült a madár, átteszem egy lábosba, meghintem kevés liszttel, és tovább pirítom. (Ha túl soknak ítélem a zöldségen maradt zsír mennyiségét, akkor leöntök belőle.) Belecsavarom a 3 narancs levét. Hozzáöntök 2 dl vörösbort és 1 dl alaplét is. Az egyik narancs héját belereszelem a mártásba. Addig forralom, amíg szép mártássá sűrűsödik. Ekkor leszűröm, és a sült mellé kínálom. Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: badonyimariaeva, 2008. dec. 2. 07:49
A karácsonyi töltött kacsa narancsmártásban elkészítési módja és hozzávalói.