Almás pite egyszerűbben recept
Az Almás pite egyszerűbben hozzávalói:A tésztához:
• 40 dkg liszt
• 30 dkg margarin
• 6 ek. cukor
• 1 cs. sütőpor
• 2 tojás
• a tetejére 1 tojássárgája pár csepp tejjel és ízlés szerint barnacukor
A töltelékhez:
• 1 kg alma
• fahéj
• kb. 3 ek. cukor
Az Almás pite egyszerűbben elkészítési módja:
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben 1 órát pihentetjük. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben, ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). Kivajazunk-lisztezünk egy közepes méretű tepsit. Sütőpapírból kivágunk két megfelelő nagyságú lapot (a tepsi méretétől függően), megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket – papírral felfelé - a tepsibe helyezzük, a papírt lehántjuk róla, majd elkenjük rajta az elkészített tölteléket. A tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül óvatosan erről is lehúzzuk a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Villával megszurkáljuk, a tejes tojássárgájával megkenjük és egyenletesen megszórjuk barnacukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Töltelék készítése: 1 kg almát meghámozunk, magházát kiszedjük, negyedeljük, majd uborkagyalun legyaluljuk. Ha nagyon lédús, kicsit kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd lábasba tesszük és gyakran kevergetve, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük.
Nagyon finom, omlós, könnyű a tésztája, érdemes kipróbálni, garantált a siker. Lehet más töltelékekkel is variálni. Ha van szilikon sütőlapunk, azon is nyújthatjuk a tésztát. A töltelék készítése sokkal egyszerűbb így, mint ha lereszelnénk az almát, és legalább olyan finom. Az összeállított tésztát és a tölteléket (külön-külön) eltehetjük mélyhűtőbe.
Másnap, hidegen a legjobb!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Lilly1, 2008. nov. 3. 12:19
Az almás pite egyszerűbben elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.