Mákos galuska recept
A Mákos galuska hozzávalói:60 dkg sima liszt
fél csomag friss élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál vaj
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 csipetnyi só
1 pohárnyi margarin
1 dl tej
20 dkg darált mák
5 dkg cukor
félmaréknyi mazsola
1 db citrom lereszelt héja
A Mákos galuska elkészítési módja:
Morzsoljuk le az élesztőt egy pohárba, és öntsük fel félpohárnyi langyos vízzel, majd keverjük össze cukorral. Egy keverő tálba szórjuk a lisztet, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a tojás sárgáját és egy szobahőmérsékletű vajat. Addig keverjük, míg a tészta az edény faláról le nem válik, majd langyos helyen tároljuk és kelesszük a kétszeresére. Tegyünk darált mákot, cukrot, reszelt citromhéjat és mazsolát egy tálba, majd keverjük össze. Öntsük rá a forró tejet és egy-két percig hagyjuk főni kis lángon. Ha megkelt a tészta tegyük egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk kis darabkákra. Bea asszony szerint érdemes a pohár száját időnként étolajba mártani, így nem fog ráragadni. Végezetül pedig a kis tésztagaluskák egyik felét helyezzük egy kivajazott közepes méretű tepsi aljára. Kanalazzuk rá a mákos töltelék háromnegyed részét, igazítsuk el egyenletesre, majd rakjuk a tetejére a kiszaggatott tészta másik felét. A maradék tölteléket osszuk el rajta és tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon süssük 35-40 percig. Ha elkészült tálaljuk nagy tányéron, erdei gyümölcsökből készült szósszal.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: andland, 2008. aug. 29. 20:12
A mákos galuska elkészítési módja és hozzávalói.