Káposztás kiflik recept
120 perc
A Káposztás kiflik hozzávalói:
A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg burgonya
1 csomag élesztő
1 dl tej
20 dkg sütőmargarin
1 tojás + 2 tojássárga
3 teáskanál só
2 teáskanál cukor
késhegynyi bors
az átgyúráshoz kevés liszt
felvert tojás a kenéshez
A töltelékhez:
1/2 káposzta
3-4 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál cukor
só
bors
A Káposztás kiflik elkészítési módja:
A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, forró vízben puhára főzzük, majd krumplinyomón áttörjük. A kenyérsütő gépbe az összes hozzávalót bepakoljuk, majd megkelesztjük, dagasztjuk a tésztát. Én a „Teig” című, 9-es programot szoktam használni, ez 1 óra 30 perc alatt bedagasztja és gyönyörűen megkeleszti a tésztát. Természetesen a tésztát hagyományos módon is össze lehet gyúrni (sőt, valójában úgy kellene). Miközben a tészta készült, elkészítettem a káposztás tölteléket. Megmostam és félbevágtam egy fej káposztát, így kb. 70 dkg lett. A sajtreszelő legnagyobb fokán lereszeltem, jól besóztam és kb. 25 percig állni hagytam. Fogtam egy nagy fazekat, beletettem 3-4 evőkanál olajat és egy púpos evőkanál cukrot. Folyamatos kevergetés mellett karamellizáltam a cukrot, majd óvatosan kinyomkodva rátettem a káposztát és párolni kezdtem. Addig kevergettem, amíg a káposztám drapp színű nem lett. Megsóztam, alaposan megborsoztam és még egy kis cukrot tettem rá. Közben a tésztám is megkelt. Lisztezett konyhapultra borítottam, és jól átgyúrtam az egészet. Vagy 4 marék lisztet kellett alászórnom, annyira ragadt, de a liszt és a kézi átgyúrás csodákat tett vele: tökéletesen kezelhetővé vált. Kinyújtottam kb. 1 cm vastagságúra és egy nagy pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam ki belőle. Közben két tepsibe sütőpapírt tettem, és elkezdtem megtölteni a tésztákat. Minden korongra egy fél teáskanálnyi káposztás tölteléket szedtem, félbehajtottam, a széleit összenyomkodtam az ujjaimmal, majd egy villával. Így nemcsak jobban záródott egy-egy darab, de a villanyomoknak köszönhetően úgy nézett ki, mint egy kövér, tengeri kagyló. Szép sorban belepakoltam a tepsibe és megkentem mindet felvert tojással.
Alacsony lángon szép aranybarnára sütöttem őket. Összesen 3 tepsi lett tele, és a végére elfogyott a káposztás töltelékem. Fogtam a maradék tésztát, megkentem melegszendvics-krémmel, feltekertem, a tekercset felszeleteltem és a csigákat a kagylók mellé tettem. Nagyon-nagyon finom és roppant mutatós lett!
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Katalin1962, 2009. nov. 11. 04:26
A káposztás kiflik elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.