Ferdinánd tekercs recept
A Ferdinánd tekercs hozzávalói:A tésztához: 8 dkg Rama Sütőmargarin; 3 tojássárgája; 40 dkg finomliszt a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet; egy csipet só; 2 csapott evőkanál kristálycukor; 2 dl tej; 2 dkg élesztő
A töltelékhez: 10 dkg Rama Sütőmargarin; 14 dkg kristálycukor; 1 csomag vaníliás cukor
A nyújtáshoz: finomliszt
A tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama Sütőmargarin; 2-3 evőkanál kristálycukor
A körbekenéshez: 4 dkg Rama Sütőmargarin
A locsoláshoz: 2 dl főzőtejszín; 1-2 evőkanál kristálycukor; 1 csomag vaníliás cukor
A Ferdinánd tekercs elkészítési módja:
A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 centi vastagon fölszeleteljük. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson (az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. A végefelé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük. A sütőből kivéve, 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: andland, 2008. aug. 1. 10:46
A ferdinánd tekercs elkészítési módja és hozzávalói.