Sajtos-tejfölös lángos recept
60 perc
A Sajtos-tejfölös lángos hozzávalói:
6 db lángoshoz:
50 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
2 dl tej,
2 ek. burgonyapehely,
1/2 dl étolaj,
2 dkg friss (vagy 1 cs. instant) élesztő,
1 tk. barna nádcukor,
étolaj a sütéshez
A Sajtos-tejfölös lángos elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a liszthez adjuk a sót, a burgonyapelyhet, az olajat, végül a megkelt élesztős tejjel alaposan összegyúrjuk és addig dagasztjuk (kézzel vagy géppel), amíg el nem válik az edény falától. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelni hagyjuk. Majd elosztjuk 6 egyenlő részre. A gombócokat újra lefedjük kb 10 percre, majd kissé olajos kézzel megformáljuk (széthúzzuk) a lángosokat tányér méretűre és egy kerámiabevonatos serpenyőben néhány kanálnyi forró étolajban megsütjük a lángosok mindkét oldalát. Végül papírtörlőre téve leitatjuk róla a felesleges olajat.
A forró lángosok tetejét megkentem tejfölben elkevert reszelt fokhagymával, sóval és reszelt sajttal. Én még a
sajt tetejére is szórtam egy csipetnyi őrölt színes borsot és őrölt köményt. Így egy picit markánsabbá vált
az íze, de ez nem kötelező. Ha nem azonnal fogyasztjuk el a kikevert tésztát, 1 ek. olajjal kikent légmentesen
zárható műanyag dobozban a hűtőbe téve napokig eláll. Egy pohár forró citromos teával remek vacsora válik belőle.
Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2019. aug. 17. 19:25
A sajtos-tejfölös lángos elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.