Palócgulyás recept
A Palócgulyás hozzávalói:
60 dkg marhalábszár
15-20 dkg füstölt (húsos)szalonna
45 dkg zöldbab
4 szem krumpli
2 db répa
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 paprika és 1 paradicsom (vagy 2 ek lecsó)
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, ece,
alaplé (húsleves vagy erőleves a fagyóból)
tejföl és házi tejszín
1 csokor friss kapor
A Palócgulyás elkészítési módja:
A húst megtisztítom és pörköltnek való kockákra vágom. A szalonnát kísütöm, rádobom a hagymát és a babérlevelet, megdinsztelem, mehet a hús, fehéredésig pirítom, pirospaprikával meghintem, ráteszem a lecsót, sózom, borsozom, majd zúzott fokhagymát és köményt adok hozzá. Alaplével felöntöm, épp csak annyira, hogy fedje a húst, majd lassú tűzön, fedő alatt párolom. Amikor már jó félig puha a hús, beleteszem a zöldbabot, a krumplit és a répát. Újra felöntöm alaplével, készrefőzöm. Mehet bele a tejföl és a tejszín, elzárom a tüzet és hozzáadom a kaprot.
Tálaláskor adhatunk még hozzá friss kaprot és pár csepp ecetet ízlés szerint.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: gurzau.maria, 2019. febr. 27. 11:40
A palócgulyás elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.