Őzpörkölt bográcsban vadász módra recept
150 perc
Az Őzpörkölt bográcsban vadász módra hozzávalói:
2 kg őzhús
40 dkg vöröshagyma
5 szem borókabogyó
40 dkg erdei gomba (esetleg csiperke)
3 gerezd préselt fokhagyma
2-3 db cseresznyepaprika
3 evőkanál őrölt paprika
1 kávéskanál őrölt kömény
2 db paradicsom
3 db zöldpaprika
5 dl száraz vörösbor (szekszárdi kadarka, egri bikavér, soproni kékfrankos vagy zweigelt)
1-2 db babérlevél
egy csipetnyi kakukkfű
6 szem szegfűbors
két evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só
őrölt fekete bors.
Az Őzpörkölt bográcsban vadász módra elkészítési módja:
Bográcsban a felhevített olíva olajban megfuttatjuk a fűszereket - az összezúzott borókabogyót, szegfűborsot, az őrölt köményt, a kakukkfüvet - majd beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát és az apróra vágott zöldpaprikát. Mindkettőt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és átkevergetve erős tüzön egy kissé megpirítjuk. Miután a hús kérgesre fehéredik, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és kevés víz aláöntésével fedő alatt főzzük közepes lángon. Mindig annyi vízzel pótoljuk, hogy ne égjen le. Körülbelül húsz perccel a hús megpuhulása előtt meghintjük az őrölt fűszerpaprikával és beletesszük a cikkere vágott gombát, illetve a cseresznyepaprikát, a babérlevelet, és az összezúzott fokhagymát is. Beleöntjük a jó minőségű vörösbort, és készre főzzük. A végén ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. Főtt burgonyával, vagy burgonyakrokettel, burgonya pogácsával és vagy friss házi kenyérrel tálaljuk. Az idénynek megfelelő salátát vagy savanyúságot adunk hozzá és tájhoz illő pincehideg vörösborral kínáljuk.
Otthon is elkészíthető.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. ápr. 28. 08:26
Az Őzpörkölt bográcsban vadász módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.